Deel dit artikel
-

B2C Europe test dronebezorging met Parcer

B2C Europe houdt in Nederland proeven met met drones voor het bezorgen van kleine pakketjes. Orders voor in de pakketkluizen van Parcer kunnen voor de deur worden afgeleverd.

Shoppers kunnen na het plaatsen van hun bestelling kiezen voor een supersnelle levering per drone. De kleine vliegmachines nemen de pakketjes mee vanuit het distributiecentrum van B2C Europe en brengen die naar de klant.

De gebruikersgroep is in deze opstelling vrij klein, aangezien de levering enkel kan plaatsvinden bij consumenten met een pakketkluis Parcer. De drone heeft een RFID-baken aan boord dat een seintje aan de pakketkluis geeft zodra hij de bezorging in de kluis wil laten vallen. De kluis herkent de radiosignalen en gaat enkel open als de bezorger toestemming heeft iets af te leveren. Het is ook mogelijk om via deze route retouren te verzenden.

Regelgeving omtrent het commercieel inzetten van bezorgdrones zijn een grotere drempel bij uitrollen van deze bezorgdienst. Niet alle gebieden lenen zich pakketbezorging per drone, en strikte regels beperken de inzet ervan. Op deze kaart is duidelijk te zien waar niet of onder voorwaarden met drones mag worden gevlogen. Vanwege deze beperking houdt B2C Europe op dit moment slechts experimenten en biedt het geen commerciële dienst.

Mocht de overheid de regelgeving veranderen dan kunnen de partijen binnen een jaar een start maken met het leveren in de buitengebieden van grotere steden. Wanneer die regels veranderen, is niet duidelijk.

In ons omringende landen houden commerciële partijen, waaronder DHL en Amazon, vergelijkbare proeftrajecten.

De actieradius van de B2C-drone is, voor lichte pakketten, vooralsnog 10 à 15 kilometer.

De dronetechniek is ontwikkeld door ZIGN Innovations.

Een gefilmde demonstratie van de werking:

Nikkelen Kuijper zegt dat Parcer, nu enkel actief in Nederland, ook de Duitse en Engelse markt op wil.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond