Deel dit artikel
-

Backbase opent kantoor in Silicon Valley

Het Nederlandse softwarebedrijf Backbase opent komende maandag een verkoopkantoor in Silicon Valley. Om voeten aan grond te krijgen op de Amerikaanse markt, maar ook 'voor het netwerk', aldus oprichter Jouk Pleiter. “We verwachten volgend jaar met enkele grote partijen te gaan samenwerken.”

Het in 2003 opgerichte Backbase ontwikkelt en verkoopt Rich Internet Application (RIA) – software. Daarbij maakt het bedrijf onder meer gebruik van AJAX, een techniek voor het maken van dynamische web applicaties op basis van open standaarden zoals XHTML, CSS en JavaScript. Met de software die Backbase levert, wil ze bedrijven in staat stellen om betere en meer gebruiksvriendelijke webtoepassingen te maken die ‘als het ware werken als een tekstverwerker of andere desktopapplicatie.’

Sinds juni stelt Backbase een deel van zijn software gratis beschikbaar aan ontwikkelaars “Om mee te spelen en van te leren,” zei Pleiter eerder tegen Emerce. Voor de commerciële versie moet nog steeds worden betaald.

Met de gratis software verwierf het bedrijf enige bekendheid in de Verenigde Staten. Iets meer dan tien Amerikaanse bedrijven besloten de software te kopen. Volgens Pleiter gaat het om middelgrote bedrijven die voor bedragen van tussen de 10.000 en 50.000 euro software hebben gekocht. De Backbase-oprichter ziet nog veel meer kansen. “We hebben de gegevens van duizenden Amerikanen die de software hebben gedownload. Met die gegevens gaan we nu aan de slag.”

Volgens Pleiter is Backbase nog steeds winstgevend. De investeringen in het nieuwe kantoor zullen de winst tijdelijk drukken, maar hij verwacht ‘op basis van de groeicijfers’ weer snel winstgevend te zijn. De helft van de omzet van het bedrijf komt van Nederlandse klanten. Europa en de Verenigde staten zorgen voor de andere helft. Het nieuwe kantoor in Silicon Valley zal bij de start een bescheiden omvang van vier medewerkers kennen. In Nederland werken in totaal veertig mensen bij het bedrijf.

Deel dit bericht

7 Reacties

piet

Topbesluit, it is happening in the valley.

hans klarendal

is backbase niet vooral een pr-hype?web 2.0 is overal, xml is overal, ajax is overal…kleine, weinig schreeuwende bedrijfjes als Q42 (www.q42.nl) werken al jaren met dit soort technieken…

Raymond Benten van Henze

Koopt men de software van backbase of "huurt" men deze in een jaarlijkse fee ? Is soms niet echt duidelijk. Wat voor een klanten zoekt men? Eindklanten of juist webbouwers? Daarnaast hoe lang kan backbase op basis van het label RIA producten verkopen? Straks is toch elke website voorzien van AJAX-achtige interfaces omdat dit gewoon standaard uit elke CMS of Dreamweaver achtig product zal rollen? Slechts enkele vragen waarvan ik benieuwd ben naar de mening van het grote publiek.

piet

Het gaat er niet om wat er allemaal is aan techniek, het gaat om de keuze. Web 2.0 kan je daar anders beleven dan in het altijd maar "half lege glas" land. Dat Backbase naar de Valley uitbreidt is goed voor het bedrijf en de NL attitude, die is niet zo bijster goed gezien. Backbase moet daar zitten om de grotere slag te slaan, via een omweg weer terug. Erg slim

hans klarendal

de grote slag: bedenk een soort flickr.com vanuit je zolderkamer met een xml-boek vanuit nieuwegein… dan komt silicon valley vanzelf naar je toe… maar dat vergt talent…

Chris

Ik vind het prachtig! Iedereen kan nu doen alsof ze het zelf zoveel beter doen, maar het is toch gewoon geweldig dat een Nederlands technologie bedrijf in de States gaat uitbreiden? Waarom direct zoveel negatief geschrijf als er weer eens een positief bericht is over een bedrijf wat blijkbaar potentie heeft om over de grenzen te gaan? Als we dit nu eens zouden aanmoedigen ipv direct afbranden (dat is te makkelijk), dan zouden we NL wellicht eens op de kaart kunnen gaan zetten in de software-industrie.

Dino Seelig

Ik ben positief onder de indruk van Backbase. De werkwijze lijkt op een kruizing tussen Mozilla's XUL (Backbase TDL) en de XSLT (Backbase XEL en xInclude). Er zijn meer web2.0 oplossingen denk daarbij aan XFORMS, XAML of frameworks zoals Jahoo, DOJO en potix ZUL. Backbase heeft geen plugins nodig is browser onafhankelijk en behoorlijk uitgewerkt. Daarnaast is de Backbase XML taal behoorlijk ontworpen (en tipt daarbij zeker aan de kwaliteiten die je mag verwachten bij organisaties als Microsoft, Mozilla en het W3C. Laat deze Nederlandse Innovaties maar tot bloei komen in Silicon Valley.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond