Deel dit artikel
-

In de ban via Rian: podcast over een bizarre bedrijfssoap

Je vraagt je af of Rian van Rijbroek de vele berichtgeving over haar omstreden relatie met Twentse multimiljonair en zakenman Gerard Sanderink zelf onder ogen krijgt. Vermoedelijk wel, want de rolluiken van haar Veghelse villa zijn stevig gesloten en ze verschuilt zich voortdurend achter pseudoniemen, meldt Tubantia.

De Twentse krant buit haar affaire in elk geval volledig uit. Eerder verscheen er al een boek van onderzoeksredacteur Angelique Kunst en nu loopt er een podcast. Die ook al niet erg flatteus is.

Met als hoofdvraag hoe het komt dat een 52-jarige vrouw met een moddervet Brabants accent uit Veghel een van Nederlands rijkste IT-ondernemers volledig in haar macht heeft. En gek maakt.

Zijn IT bedrijf Centric, die ICT systemen voor overheden levert, zou wankelen door ontslagen topmensen en aanhoudende rechtszaken die mede door Van Rijbroek zijn veroorzaakt. Medewerkers houden de IT-miljonair verantwoordelijk voor de recente bestuurscrisis rond Centric en vrezen dat die zal uitmonden in ‘een implosie’. Het Openbaar Ministerie (OM) is een civielrechtelijk vooronderzoek gestart.

Vorig jaar sprak de kinderloze Sanderink nog berichten tegen dat Centric en zijn bouwbedrijf Strukton deels in handen zijn van Van Rijbroek. Ook zou ze certificaathouder zijn geworden in de stichting die de aandelen beheert.

Na een hele serie DDos-aanvallen op banken en overheidsinstellingen werd Van Rijbroek in 2018 eigenlijk bij toeval (een andere deskundige werd ziek) als cybersecurity expert uitgenodigd door Nieuwsuur. Ze had net een boek geschreven met PvdA-politicus Willem Vermeend. Die net als Sanderink iets te snel onder de druk van haar was geraakt. Het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime werd na bewezen plagiaat uit de handel genomen. En Nieuwsuur moest later excuses aanbieden: de DDos aanvallen kwamen van Nederlandse tieners, niet uit Noord Korea of Iran, zoals Van Rijbroek stellig had beweerd.

Een jaar later lag er weer een boek van haar, Unhacked. Ook al met de nodige fouten.

De media deden sowieso al weinig om haar beweringen te ontkrachten, Ze was naar eigen zeggen geheim agent, werkte voor buitenlandse mogendheden en grote bedrijven. Ze had de broncodes van Kaspersky in handen gekregen, een bedrijf waarvoor ze ook gewerkt zou hebben. Kaspersky had nog nooit van de ‘cybercharlatan’ gehoord. Net zomin als cyberspecialisten die deze vrouw nog nooit waren tegengekomen.

Wat de podcast duidelijk maakt is dan Van Rijbroek al haar leven lang bij voorkeur oudere ondernemers verleidt. Zij weet deze mannen vooral te imponeren met kennis waarover zij zelf onvoldoende beschikken. Voor 2017 was dat vooral vermogens- en pensioenbeheer.  Ten tijde van haar ontmoeting met Vermeend was niet toevallig een nieuwe Mamomo-bv opgericht (Mamomo staat voor Make more money) gespecialiseerd in ‘het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’.

Mogelijk is, zo suggereert de podcast, haar broer Marc van Rijbroek de inspiratie geweest. Die verkocht een SAP-gecertificeerde belastingtool Taxmarc voor veel geld aan adviesbureau PwC.

Dat Sanderink (73) haar grootste vangst zou worden is volgens kenners heel goed te verklaren: hoewel hij ooit computerspecialist was in de vliegtuig- en ruimtevaartbouw, weet de ondernemer tegenwoordig nog geen e-mail te verzenden en geen smartphone te bedienen. Online nieuws leest hij niet. Dat doen anderen voor hem. Met name Van Rijbroek zelf die uit zijn naam aardig wat mails zou hebben verstuurd en hem voedt met complotten.

Sanderink had al jarenlang een latrelatie met de Enschedese Brigitte van Egten. Maar die eindigde met een krankzinnig telefoongesprek. Vanuit het niets beschuldigde Sanderink haar ineens van diefstal, en van ‘seks met Afrikanen’. Dat was volgens hem allemaal aan het licht gekomen dankzij ‘onderzoek van geheime diensten’. De verhalen waren hem door Van Rijbroek ingefluisterd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond