Deel dit artikel
-

Banken willen meer kunnen doen met biometrie

Banken willen makkelijker gebruik kunnen maken van biometrische gegevens. Zij vragen om een aanpassing op de Uitvoeringswet AVG, die onder meer gaat over het gegevensbeschermingsrecht van consumenten.

Het gebruik van biometrische gegevens – zoals gezichtsherkenning ter identificatie – maakt het voor consumenten eenvoudig en veilig om hun financiële zaken vanuit huis te regelen. Met de toenemende digitalisering is voor banken de inzet van een innovatieve methode als biometrie ook van groot belang in de strijd tegen witwassen en fraude in het betalingsverkeer.

Banken moeten in het kader van de Wet op het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) continu de identiteit van klanten vaststellen. Niet alleen als iemand klant wordt (identificatie), maar ook als de klant toegang wil krijgen tot financiële diensten (verificatie).

Op dit moment maken banken gebruik van ‘traditionele’ identificatie- en verificatiemethoden, zoals de persoonlijke identificatie door een bankmedewerker op een bankkantoor, of de kennis bij de klant (pincode en wachtwoorden). Biometrische gegevens, zoals spraak of gezichtsherkenning, kunnen worden ingezet als alternatief voor of als aanvulling op de traditionele manier van identificeren.

De Verzamelwet Gegevensbescherming is een wetsvoorstel voor aanpassing van de UAVG en enkele andere wetten, met als doel het stroomlijnen en actualiseren van het gegevensbeschermingsrecht. Het voorstel wordt naar verwachting in het najaar van 2020 besproken in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond