Deel dit artikel
-

Bankroet dreigt voor Adlantic

Reclametechnologiebedrijf Adlantic uit Utrecht vreest dat het volgende maand zijn faillissement moet aanvragen.

De combinatie van een dalende omzet met hoge overheadkosten lijken het bedrijf fataal te worden. Dat valt te lezen in de openhartige mail waarin directeur Philippe van Ooteghem openheid van zaken geeft aan zijn klanten. “Wij adviseren je daarom met klem om de PacificYield- en Page-ad tags zo snel mogelijk van je websites te verwijderen en op zoek te gaan naar een nieuwe displaysaleshouse.”

Het bedrijf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De betreffende e-mail is de laatste stap in een, naar nu blijkt, proces van zeker anderhalf jaar. “We [zijn] druk bezig geweest om een structurele oplossing voor te vinden in de vorm van de verkoop van AdLantic B.V. of bedrijfsonderdelen. Helaas zijn al deze gesprekken, na aanvankelijk goede interesse en hoop op een transactie, op niets uitgelopen en het laatste reddingsplan strandde definitief afgelopen vrijdag 22 september.”

Adlantic wil nog aankloppen bij de bank voor extra krediet, maar bereidt zijn klanten er nu al op voor dat dat niet lukt.

Het bedrijf uit Utrecht richt zich op online adverteerders met diensten als strategie, inkoop, bannerdesign, optimalisatie en campagnebeheer.

Directeur Bert Jan ten Kate van branchegenoot Massarius schetst de recente marktontwikkelingen: “Begin dit jaar veranderde de markt voor advertising. Brandingbudgetten gaan regelrecht naar video op Youtube en Facebook in plaats van Rich Media bij uitgevers. Dit kwam bovenop het dalende desktopverkeer. Voor de wall papers van PageAd betekende dat een harde daling in inkomsten en daardoor kon PacificYield niet onderhouden worden, zeker niet met de scherpe licentiekosten die PacificYield rekende.”

“De groei in het aantal Nederlandse yieldmanagement partijen resulteerde in een competitieve markt. Ook draaien meerdere Yieldpartijen op één website wat voor elke yieldmanager twee keer zoveel werk, met de helft van de inkomsten betekende. Dat is niet houdbaar. Daarnaast zal een aantal partijen ook niet op tijd klaar zijn voor GDPR en de adblocker die Google in Chrome Browser gaat lanceren in 2018.”

Foto: Fernando Coelho (cc)

Deel dit bericht

12 Reacties

Jan Schmidt

Wow dat is zeer opvallend nieuws, AdLantic deed het erg goed tot een jaar of 3 geleden. Ingehaald door SEMs die full-service oplossingen zijn gaan bieden incl goede programmatic display!

Bert Jan ten Kate - Massarius

Philippe zag als eerste de mogelijkheid van het geautomatiseerd plaatsen van Wall Papers op PCs. Helaas daalt het PC bezoek al geruime tijd. Ik wens Philippe veel sterkte met de afhandeling. Dit gun je niemand en ook de website eigenaren niet, wat grotendeels zelfstandigen zijn waarvoor dit hun inkomsten zijn.

Steven Pieneman

Karma…

Serge - Bullhorn

Spijtig om te lezen. Veel succes gewenst, Philippe!

Joost Slijkoort

Wát een uitspraak Steven. Zulke uitspraken zijn gunstig voor je karma? Schaam je.

Philippe van Ooteghem - AdLantic

Ik heb de afgelopen dagen honderden leuke berichten ontvangen van relaties en ik wil iedereen daar graag voor bedanken. De afgelopen maanden waren voor mij een continue strijd om te overleven en ik voel dat ik heb gefaald tegenover mijn werknemers, leveranciers en klanten. Ik vind het het zo erg dat ik anderen schade toebreng en ik wou dat ik dat had kunnen voorkomen.

Mijn baby AdLantic is net geen twaalf jaar geworden, maar is nu bijna dood. Alle lieve berichten die ik heb gekregen helpen me bij het verwerken. Ik ben trots op wat ik de afgelopen jaren heb bereikt met AdLantic en besef dat ondernemen mooi kan zijn, maar soms ook veel pijn kan doen.

Michael van Dolder

Philippe, heel heftig bericht.
heel veel sterkte en geluk voor de toekomst gewenst.

Ik hoop dat er een nog een doorstart in zit…

Wout Smelt

Dat je je jezelf kwetsbaar durft op te stellen bevestigt hoe ik je zie als persoon, in mijn periode bij AdLantic heb ik veel kansen van je gekregen en geleerd.

Je zult in je reactie met “schade” toebrengen geldelijke schade bedoelen; in mijn ogen heb je velen verrijkt.

Veel succes en sterkte!

David Wolff - Han Snel

Philippe en collega’s,

Ontzettend sneu om te horen dat het zo moet eindigen. Aan de andere kant noemenswaardig hoe openhartig en transparant je hier mee omgaat. Ik wil jou en iedereen bij Adlantic veel succes en wijsheid wensen. Zonder dalen geen pieken helaas.

Succes!

Sophie Wittgen

Philippe, wat een heftig en sneu bericht. Ik wil je heel veel sterkte wensen. Nogmaals dank voor de vele jaren dat we met elkaar samen hebben mogen werken. Ik hoop voor jou en je team dat er toch nog een doorstart in zit. Sterkte en succes met wat de toekomst gaat brengen!

Aleks

Nice to see that Philippe can find the time to comment. Also, it warms my hart to hear about all the kind messages he received. Mine was among them. Unfortunately, Philippe is not so communicative when it comes to his partners, website owners (such as my self) to whom he and his company owe money.

Dear Philippe, you COULD have done something to prevent this, maybe not retain our revenues for your failing company and your salaries. You guys knew you were failing, but continued to give the illusion that everything is OK in hope that we, the website owners, will make you enough revenues to save your skin.

PageAd revenues were pocket money compared to our Google AdX revenues that were also retained by Philippe and his company. Four months worth of revenues gone, and we’re supposed to feel sorry for dear Philippe? This is not how business is done, you don’t get to say: “Eh, such is business”, and move on.

Philippe, writing a nice letter is just not enough, you are in debt, do something about that.

Jan Willemsen - Parking Praha

Buitengewoon spijtig om te vernemen dat een succesvol bedrijf als Adlantic de woelige baren van de veranderende marktomstandigheden onvoldoende heeft kunnen pareren.
Ik wens alle medewerkers veel succes bij het verwerken van dit grote verlies en het vinden van een nieuwe job en wens ook Phillipe veel sterkte in het onvermijdelijke rouwproces.

Jan Willemsen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond