Deel dit artikel
-

Bas van der Pol (Ciphix) ‘We hebben digitale werkkrachten nodig’

In 2030 zijn 4,2 miljoen Nederlanders met pensioen, vorig jaar waren dat er al 3,1 miljoen. Bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures te vullen, want er komen onvoldoende werkkrachten bij. Daarom is het noodzakelijk dat softbots administratief werk gaan overnemen, zegt Bas van der Pol van Ciphix.

Van der Pol sprak op Emerce Next over de noodzaak om arbeid anders in te richten. Hij verwees naar het Japanse reclamebedrijf Dentsu in Tokio, waar ’s avonds vaak het licht brandt omdat mensen moeten overwerken. Alle Japanse bedrijven kampen met vacatures die maar niet worden vervuld. “Overwerken is niet gezond en we moeten ouderen niet dwingen tot nog langer werken.”

[De videopresentatie van Bas van der Pol, en die van de andere Next-sprekers, staan online]

Een groot aantal administratieve taken wordt nog steeds door mensenhanden verricht. Die werkzaamheden zijn zelden uitdagend, zegt Van der Pol. “Terwijl er allang technieken zijn om die taken te automatiseren, denk aan machine learning om binnenkomende mails te sorteren.”

Van der Pol helpt samen met Mathijs Gast en Marcus Groeneveld bedrijven bij het robotiseren van saaie bedrijfsprocessen zoals het invullen van formulieren en het scannen van documenten.

Process mining en robotic process automation (RPA) zijn de termen die in dit verband steevast genoemd worden. Software robots kunnen menselijke handelingen op computers repliceren en op deze wijze allerlei taken overnemen. De belangrijkste eigenschap van de technologie is dat aanpassing van ICT systemen niet nodig is. De software logt in op systemen, simuleert de toetsenbord- en muis-input en leest informatie van schermen. RPA oplossingen worden bovendien steeds slimmer in het zelfstandig herkennen van informatie uit ongestructureerde data.

Ciphix haalt volgens Van der Pol ‘de robot uit de mens’. Het bedrijf helpt onder meer KLM bij de administratieve processen in de back office.

Het bedrijf heeft inmiddels een medische tak Ciphix Health in het leven geroepen, vertelde Van der Pol. “Medische specialisten verspillen een groot deel van hun kostbare tijd aan administratieve taken.” Zelfs hoger opgeleide medewerkers zijn al gauw vier uur per dag bezig met het invullen in spreadsheets De eerste softbots zijn al bij ziekenhuizen in gebruik.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond