Deel dit artikel
-

Battle: Amazon Echo vs. Google Home

Smartspeakers zijn bluetooth-luidprekers die je dankzij een ingebouwde microfoon opdrachten kunt laten uitvoeren. Op basis van spraakherkenning. De vragen worden opgeslagen op een server, verwerkt en weer gepresenteerd aan de gebruiker. In de vorm van antwoorden dan wel acties. Frontrunners zijn de Amazon Echo en de recent gepresenteerde Google Home. Wie is het slimst?

De Echo maakt contact met de Alexa Voice Service. Je kunt zo opdrachten geven om bijvoorbeeld muziek af te spelen, het nieuws te beluisteren, todo-lists te maken of je e-book voor te laten lezen. Je zegt gewoon ‘Alexa’ en de zeven microfoons zetten je opdracht om, zelfs als je muziek luistert.

Vlekkeloos
Amazons assistant is ook in een simpelere vorm zonder luidspreker te koop, onder de naam Echo Dot. Al je gesproken opdrachten worden standaard bewaard om de spraakherkenning te verbeteren, waarmee Amazon een grote database opbouwt rondom je profiel. In onze test verliep de spraakherkenning vlekkeloos en reageerde Alexa snel.

Fris
De Google Home heeft een ronder, frisser en leuker uiterlijk dan de Echo. En is beschikbaar met verschillende covers. Activatie gebeurt door het uitspreken van de magische woorden ‘Ok Google’. In tegenstelling tot de Echo kan de Home echt een conversatie voeren en leert hij dagelijks bij door je gedragingen, zowel ter plekke als online.

Skills
Behalve het afspelen van muziek of aansturen van connected homediensten, kan je met Home ook je tv bedienen (via Chromecast) en gebruikmaken van al je Googlediensten. Zoals het bijhouden van je agenda, reserveren van een restaurant en ingewikkelde zoekopdrachten doen. Dit klinkt veel, maar technisch gezien heeft de Echo meer toepassingen in huis.

Conclusie
De Echo heeft duidelijk een technische voorsprong en gezien het aantal dagelijks toenemende skills troeft hij de Home af. Vraag is of er naast de Engelstalige uitvoering van de Echo ook een Nederlandse versie op de markt komt. Die kans achten we groter bij Googles Home, hoewel releasedatum en prijs nog onbekend zijn. De integratie met alle Google-diensten, Googles ervaring op spraakherkenningsgebied en de frisse uitstraling maakt echter dat wij ons geld zetten op de Home.

Specificaties

Google Home
Activatiewoord: Ok Google
Wifi: Dual-band
Audioprotocol: Google Cast
Uitvoering: 5 verschillende covers
Afmetingen/gewicht: onbekend
Beschikbaarheid: najaar 2016 (VS)
Prijs: onbekend

Amazon Echo
Activatiewoord: Alexa
Wifi: Dual-band, dual-antenna
Bluetooth: A2DP en AVRCP
Geluid: mono via 2.5-inch woofer en 2-inch tweeter
Gewicht: 1064 gram
Afmetingen: 235 x 83,5 x 83,5 mm
Beschikbaarheid: VS (Engelstalig)
Prijs: 179,99 dollar

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#150)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond