Deel dit artikel
-

Battle: Apple TV vs. Nvidia Shield

Met de komst van de vierde generatie Apple TV vorig jaar was meteen duidelijk dat een mediaspeler met alleen streaming video niet meer voldoende is. Apps en games zijn tegenwoordig een must-have. In deze VS. was Googles Chromecast een logische keus geweest, totdat Nvidia in maart de Shield in Nederland introduceerde.

De nieuwe Apple TV maakt gebruik van tvOS, in feite een aangepaste versie van iOS. Hierdoor zou het makkelijk moeten zijn voor app-ontwikkelaars om hun iOS-app over te zetten naar gebruik op AppleTV. Echter, waar blijven die apps? In totaal zijn het er misschien een paar duizend tegenover de anderhalf miljoen voor iOS.

Wii
Vooral de grote game-ontwikkelaars als EA en Blizzard zijn opvallend afwezig. Misschien had Apple toch beter die supersnelle A9x-chip kunnen gebruiken. Tevens ondersteuning voor een bluetooth-keyboard, een USB-aansluiting, een eigen game-controller en uitbreidbaar geheugen. Daarentegen is de afstandsbediening met touchpad, sensoren en microfoon een soort verkapte Wii-controller. Minpunt: Siri werkt in Nederland nog niet.

Drie-in-één
De Shield is een soort AppleTV, maar dan beter uitgevoerd en vooral met nog veel meer mogelijkheden. En spraakgestuurde bediening en zoeken werkt meteen. Op de twee USB-poorten sluit je ook een toetsenbord, audioconverters tot harde schijven aan. Rechtstreeks je gameplay streamen of opnemen op Twitch is met een paar handelingen ook zo geregeld.

Apps
Het aantal apps groeit met de dag en er zijn meerdere games speciaal voor de Shield ontwikkeld. Meest indrukwekkend: abonnementendienst GeForce Now, waar je met rond de honderd games vanaf de supercomputers van Nvidia speelt. Lijkt hiermee zelfs Xbox te evenaren. Ook prettig: je kunt games in HD-kwaliteit afspelen met 60 fps.

Conclusie
De Shield heeft nog een sterke troef die op geen enkele mediaspeler zit: Ultra-HD 4K-resolutie. In de Netflix-app zijn al meerdere 4K-series te bekijken. Ook via apps als Kodi of Plex (netwerkkschijf of USB). Gamen in 4K verloopt tevens soepel en geeft de Shield een flinke voorsprong op bekende gameconsoles. De gamecontroller wordt standaard meegeleverd en heeft een ingebouwde koptelefoonaansluiting om ook audio te streamen. Met een vier keer langzamere processor verliest Apple hier de match.

Specificaties

Apple TV (4e Gen.)
Besturingssysteem: tvOS
Processor: A8
Aansluitingen: HDMI 1.4, 10/100 ethernetaansluiting, USB-C voor service
Draadloos: wifi 802.11ac, bluetooth 4.0
Capaciteit: 32/64 GB
Prijs: 179/229 euro

Nvidia Shield
Besturingssysteem: Android TV 6.0
Processor: Tegra X1
Aansluitingen: HDMI 2.0, Gigabit-ethernetaansluiting, 2 x USB 3.0, USB 2.0 micro
Draadloos: wifi 802.11ac, bluetooth 4.1 en 2×2 MIMO
Capaciteit: 16GB en microSD-slot (tot 2 TB)
Prijs: 199 euro (GeForce Now: 9,95 p/m)

* Dit artikel verscheen eerder in het aprilnummer van Emerce magazine (#148)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond