Deel dit artikel
-

Battle: opvouwbare e-scooters

De doelgroep voor elektrische vouwscooters is groter dan alleen de forens die iets zoekt voor ‘de laatste paar kilometers’. Het is namelijk ook een prima alternatief voor de scootmobiel of alombekende vouwfiets. En goed inzetbaar als deelvervoer in de zakelijke markt.

Opgevouwen past de Gigi prima in een doorsnee kofferbak. Een combi van 32 kg en een enigszins zwakke rug is echter geen aanrader. Uitgeklapt heb je overigens de verhoudingen van een echte scooter. De vering is wel wat minder dan bij een conventioneel model, maar is prima te doen.

Soepel
De 500W borstelloze PMDC-motor wordt aangedreven door twee tandriemen en verloopt lekker soepel. Er is keuze uit twee verschillende accu’s: een instapmodel met 400 Wh (actieradius 25-30 km) of de zwaardere 600Wh (actieradius 30-40 km). De accu zelf zit vast aan het frame en is dus niet los afneembaar.

Golftas
In opgevouwen stand doet de Stigo denken aan een golftas op wielen. Je sleept hem met één hand achter je aan en tilt hem met zijn vijftien kilo zo de trein in. Voor de kofferbak is de scooter – lengte 118 cm – net iets te groot en moet de achterbank wellicht plat.

Twee handelingen
Uitklappen gaat binnen twee seconden, met twee handelingen. Daarna tuf je heerlijk geruisloos weg. Het comfort is wel minimaal, want geen vering. De kleine wieltjes en het smalle stuur maken het uitsteken van je hand ook tot een uitdaging. Het is even werken aan een coole zitpose als je erop rijdt.

Conclusie
Het komt niet vaak voor, maar er is in deze Versus eigenlijk geen duidelijke winnaar. Beide e-scooters hebben veel overkomsten en elk zo hun voordelen. Als de afmeting en het gewicht bepalend zijn, kies je voor de Stigo. Die is licht en makkelijk meeneembaar. De Gigi is echter weer comfortabeler en robuuster. Het prijsverschil van duizend euro is groot, maar daardoor ook wel weer begrijpelijk. Als we per se moeten kiezen, gaan wij voor de compacte en handzame Stigo.

Specificaties

Gigi
Motor: 500W
Accu: 400Wh/600Wh
Snelheid: ruim 25 km/u
Actieradius: 25-40 km
Gewicht: 32 kg
Lader: ingebouwd, 48V
Kleuren: zwart, wit, mint, rood, custom
Afmeting: 130x65x95 cm
Afmetingen opgevouwen: 84x33x72 cm
Prijs: 2995 euro
Site: gigiscooter.nl

Stigo Bike
Motor: 250W
Accu: 417Wh
Snelheid: 25 km/u
Actieradius: tot 30 km
Gewicht: 15,2 kg
Lader: extern 36V
Kleuren: alleen grijs
Afmeting: 106x48x80 cm
Afmeting opgevouwen: 45x42x118 cm
Prijs: 2075 euro
Site: stigobikenederland.nl

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#161).

Deel dit bericht

1 Reactie

Van Gucht Hedwig - BMx Computers

BMx, al 30 jaar aktief op mobiel gebied (draagbare all-in-one computers), komt nog dit jaar met een oplossing voor mobiele verplaatsingen : licht, snel en betaalbaar ! zie o.a.www.bmxpad.com en info op bmx@bmx.be

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond