Deel dit artikel
-

Battle: Oxboard vs. ES300

Op YouTube komen ze langs als nieuwe speledingetjes van Justin Bieber en Enzo Knol. Ook wel bekend als ‘Smart Electric Balance Scooter’, ‘Monorover’, ‘Air-’, ‘Seg-” dan wel ‘Hoverboard’. Met name als vervanger van de skateboard.

Desondanks verwacht het Nederlandse Oxboard dat ze over een paar jaar ook veelvuldig als vervoersmiddel zullen fungeren, hoewel ze onlangs door het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Op veel Chinese dealwebsites kun je voor zo’n driehonderd dollar al een smartboard kopen. Bestaande uit standaard onderdelen, met allemaal vergelijkbare kwaliteit. Koop je er meerdere, dan is een eigen logo een optie. Het gevolg: op elke website zie je nu eigenlijk hetzelfde apparaat, maar met een andere naam.

Origineel
Werkt net als de Segway op je evenwichtsgevoel. Leun je licht voorover, dan ga je vooruit, hakken naar beneden is naar achteren en hak omlaag is een rondje. Na tien minuten heb je het wel te pakken. Nadeel: door de vele copycats is het lastig om de originele ES-300 online terug te vinden.

Ongenoegen
Ondernemer Ernie Hiemstra zag zoveel Chinese smartboards defect terugkomen dat hij besloot het concept zelf te gaan verbeteren. Ondertussen staat zijn Oxboard bekend als de BMW in het smartboard-segment. Je betaalt misschien wel het dubbele van de Chinese variant, maar je krijgt er ook een prachtproduct voor terug. Inclusief een jaar batterijgarantie.

Vet
In alles merk je dat de Oxboard hoogwaardig is afgewerkt. Het begint al bij de stalen middenbuis, met een speciaal hermetisch afgeschermd vet, waardoor deze soepel blijft draaien. Geen breekbaar plastic met slechte coating, maar solide gespoten ABS-kunststof en rubber. Dankzij de software blijf je ook bij hoge snelheden overeind.

Ontploffen
Het zal niemand ontgaan zijn dat er herhaaldelijke meldingen zijn geweest van smartboards die spontaan in de brand vlogen. Aan een oplader, tijdens gebruik of gewoon in ruststand als het apparaat niet aan stond. Duidelijke redenen zijn er niet voor te vinden, maar het probleem lijkt vooral bij het stroomcircuit en batterijen te liggen. Geen van deze incidenten betrof het een oxboard, maar een duidelijk type of merk is ook moeilijk aan te wijzen, aangezien er met verschillende Chinese leveranciers en fabrikanten wordt gewerkt. Wat wel duidelijk is dat Oxboard veel tijd en geld heeft gestoken om de Europese normen (o.a. CE-markering) te voldoen.

Conclusie
De Oxboard en de Chinese Smartboards zijn geen match voor elkaar. De doelgroep is uiteindelijk ook anders: tieners met iets teveel geld zullen al gauw een velkleurige smartboard kopen. Terwijl de serieuze beursbezoeker, evenementenorganisator, magazijnbediende of vouwfietsfanaat kiest voor de Oxboard. Tevens de lichtste en snelste van de twee en met de grootste actieradius. Hier wint het Nederlandse fabricaat. Dat alles in zich heeft om op termijn een synoniem te worden voor het gehele productsegment.

Specificaties

ES-300
Max. snelheid: 10 km/u
Max. afstand: ca. 12 km
Gewicht: 13 kilo
Oplaadtijd: 2 uur
Voordeel: goedkoop
Nadeel: grote kans op slecht gekopieerde software en zwakke batterijen
Prijs: 160 tot 1500 dollar

Oxboard
Max. snelheid: 15 km/u
Max. afstand: circa 18 km
Max. draaggewicht: 120 kg
Gewicht: 10 kilo
Batterijen: tweetal van Samsung
Oplaadtijd: 2,5 uur
Voordeel: robuust en mooie afwerking
Nadeel: relatief hoge instapprijs
Prijs: 799 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#144)

Deel dit bericht

6 Reacties

Henk

Zijwaards bewegen als op een surfplank/snowboard -> logischer -> http://rideonewheel.com/ -> contructie technisch minder complex -> robuster 🙂

kris

Wie zegt dat oxboard de eerste is die ze heeft uitgebracht?, er zijn wel degelijk chinese modellen die de aan de zelfde kwaliteit voldoen aan oxboard.

Oxboards worden volgens mij ook in China geproduceerd, maar dat durf ik niet met 100% te zeggen.in ieder geval de onderdelen zeker! elektromotor en mainboard. Er zijn ook veel chinese varianten die niet aan de kwaliteit kunnen tippen en dat zijn er natuurlijk een stuk meer.

Een paar voorbeelden zijn http://www.uwheels.com en http://www.phunkeeduck.com en http://www.iohawk.com, phunkeeduck zijn 1499,00 dollar retail. ik vind dat als jullie een vergelijking maken bij Emerce dat wel gedaan moet worden met meerdere modellen in verschillende prijs categorieën!

het lijkt wel een Advertorial,

Job

@kris

Ik ben verschillende merken (inclusief Oxboard) tegengekomen op verschillende beurzen door Europa. Ik weet niet of je zo’n -rebranded- Chinees board naast een Oxboard hebt gelegd om tot de conclusie te komen dat de kwaliteit gelijk aan elkaar stond, maar ik ben zo’n board nog niet tegengekomen. Die boards zijn allemaal hetzelfde op Oxboard en Hovertraxx na.

Wat me vooral opviel is dat oxboard geen geluid maakte en achterlichten had in tegenstelling tot andere boards.

Self Balancing Scooters

Ik zie ze al vanaf een euro of 90 op het Chinese Taobao. Wel ex (dure!) verzending.

Andreas

Ik heb de Oxboard maar ik brak mijn neus en een vinger eens en andere kleine verwondingen in slechts een maand en een week

Tiessloof@gmail.com

Ik Vind dat hij goedkoper moet onder de 300 euro

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond