Deel dit artikel
-

Battle podcast-microfoons: Lewitt DGT 650 vs Marantz Turret

De hernieuwde opkomst van de podcast heeft de behoefte aan een simpele mobiele opnamestudio gecreëerd. Het liefst een microfoon met standaard die je rechtstreeks in je laptop prikt zonder al teveel kabels en kastjes. Die wens is de meeste microfoonmerken niet onopgemerkt gebleken. We vergelijken er twee.

Bij microfoons denk je al gauw aan merken als Sennheiser en Neumann, maar ook in deze branche hebben verschillende Chinese merken hun opmars gemaakt. Alsook dit nieuwe Oostenrijkse merk. Al bij het uitpakken valt ons de kwaliteit van alle onderdelen en de afwerking van de microfoon op. En ook tijdens de gemaakte stemopnames toont hij zijn kwaliteiten.

Complete studio
Als microfoon alleen is hij zijn geld al waard. Je krijgt echter meer, namelijk een complete opnamestudio: naast een driepoot standaard met een shockmount en popfilter, biedt een break-outboxje een hoofdtelefoonaansluiting, een stereo-ingang voor instrumenten en een MIDI-aansluiting. Zodat je bijvoorbeeld tegelijk gitaar en zang op losse kanalen op kunt nemen in je computer.

Audio en video
Marantz richt zich niet alleen op de audiopodcast, maar ook op video. In de standaard is namelijk een Full HD camera verwerkt met een ring-LED. Deze is in sterkte en met filters in kleur aan te passen. De microfoon zit met een zwenkarm aan de verzwaarde standaard en geeft een mooie broadcast-look aan het geheel.

Permanent
De Turret mag gezien worden en mede door zijn gootte en gewicht, zal hij waarschijnlijk een permanent plekje naast een beeldscherm of laptop op een buro krijgen. De bediening kan niet eenvoudiger: microfoon en camera kunnen onafhankelijk van elkaar geactiveerd worden en komen via één USB-kabel binnen in je Windows camera-app of Apple Quicktime. Daarna is het een kwestie van de opnameknop indrukken, want je hoeft (en kunt) verder niets in te stellen.

Conclusie
De Turret biedt een betere beeldkwaliteit dan een standaard webcam en de microfoon levert een bruikbaar audiosignaal. De Lewitt daarentegen klinkt een stuk mooier en biedt op de microfoon (of via een app) allerlei instelmogelijkheden die de kwaliteit verbeteren. Met een meegeleverde Lightningkabel kan de Lewitt een iOS-apparaat omtoveren tot een mobiele studio, dankzij een ingebouwde batterij. Ondanks de camera en de mooie standaard van de Turret, is Lewitt voor ons de podcastking.

Specificaties

Lewitt DGT 650
Kapseldiameter: 17mm
Richtingkarakteristiek: Cardioide, X/Y stereo
Opnameresolutie: tot 96 kHz 24 bit
Frequentiebereik: 20Hz tot 20 kHz
Dynamiek: 110 dB
Stroom: interne batterij of USB 5V
Prijs: €499
Website: lewitt-audio.com

Marantz Turret
Kapseldiameter: 14mm
Richtingkarakteristiek: Cardioide
Opnameresolutie: tot 48 kHz 16bit
Frequentiebereik: 150 Hz tot 15 kHz
Dynamiek: 132 dB
Stroom: externe 12V adapter
Camera: full HD 1080p H.264
Prijs: €299
Website: marantzpro.com

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#166).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond