Deel dit artikel
-

Battle: Sony PlayStation 4 Pro vs. Microsoft Xbox One S

Terwijl Nintendo in maart 2017 met een compleet nieuw systeem op de markt komt, de Switch geheten, voegen Microsoft en Sony slechts een upgrade toe aan hun huidige console. Maar wel eentje die overweg kan met 4K.

Met de toenemende verkoop van 4K-televisietoestellen kunnen de gamefabrikanten niet meer achterblijven. En dus worden de consoles opgewaardeerd naar 4K. Dat wil echter niet zeggen dat alle games direct in hoge resolutie te spelen zijn. Maar met een aantal aanpassingen kunnen ze nu wel naar deze resolutie worden omgezet. En het resultaat mag er zijn.

Sneller
Naast 4K-ondersteuning voor games en apps als Netflix is de PlayStation 4 Pro eigenlijk nagenoeg gelijk aan het origineel. Met één groot verschil: hij is met een rekenkracht van 4 teraFLOPS een heel stuk sneller. Komt met Blu-ray en dvd-speler. Zij het zonder 4K-ondersteuning, wat wel weer teleurstellend is.

Compact
Naast een zwarte, is er nu ook een witte versie van de Xbox. Komt inclusief een vernieuwde controller, die – door toevoeging van bluetooth – nu ook bij je PC onder Windows 10 is te gebruiken. Het retro Braun-achtige design mag er zeker wezen. En deze nieuwe Xbox is maar liefst veertig procent kleiner dan de basisversie.

Overbodig
Je zou denken dat de meeste consumenten 4K-materiaal via Netflix streamen, maar sinds de introductie 4K UHD Blu-ray worden er toch vaak losse spelers bij de aanschaf van een 4K-tv-toestel verkocht. De One S is zo’n speler, wat de aanschaf van een extra speler geheel overbodig maakt. Ook prettig: Microsoft levert een verticale consolestandaard mee.

Conclusie
De Playstation 4 Pro en Xbox One S zijn enorm aan elkaar gewaagd en hebben elk hun sterke punten. Als het om rekenkracht gaat, wint de PS 4 Pro met 4 teraFLOPS gemak van de 1.4 teraFLOPS van de Xbox. Maar de prijs, afmetingen, nieuwe controller, 4K Blu-ray ondersteuning en de terugwaartse ondersteuning van oude Xbox-games, zijn voor ons genoeg redenen om de One S tot winnaar van deze versus uit te roepen.

Specificaties

Sony PlayStation 4 Pro
CPU: 8-core AMD custom ‘Jaguar’
GPU: AMD Polaris 4,2 teraFLOPS
RAM: 8GB GDDR5
Optische drive: Blu-ray, DVD
Afmeting: 295 x 327 x 55 mm
Harddisk: 1TB
Prijs: 399 euro

Microsoft Xbox One S
CPU: 1,75GHz 8-core AMD
GPU: AMD 914MHz
RAM: 8GB DDR3
Optische drive: UHD HDR Blu-ray, Blu-ray, DVD
Afmeting: 229 x 292 x 63,5 mm
Harddisk: 500GB tot 2TB
Prijs: vanaf 299 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#154).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond