Deel dit artikel
-

Battle: VanMoof Electrified S vs. Stromer ST2

Het fenomeen e-bikes begint in Nederland behoorlijk ingeburgerd te raken. De nieuwe generatie elektrische fietsen begint echter ook slim te worden. Zo sturen ze allerlei info en data naar je smartphone, zijn op afstand te (un)locken en zelfs via gps te traceren. Tijd voor een vergelijk.

VanMoof is zo populair dat de Electrified S al pre-orders ontvangt, voordat deze überhaupt in de winkel te bewonderen is. Wij testten een van de prototypes. Op het eerste gezicht lijkt er niet zo veel veranderd, maar schijn bedriegt. Want in het frame zit onder meer een batterij, gps, GSM-unit, bluetooth en een control unit verwerkt.

Stadsfiets
De Electrified S is een echte stadsfiets met een gewicht van iets meer dan achttien kilo. Hij is daardoor wendbaar en heeft geen losse uitstekende onderdelen. Via de touchdisplay in het frame kan je je snelheid, batterijverbruik aflezen en bepaalde functies activeren, zoals een energiezuinige modus. De bijbehorende app is iOS en Android-compatible.

Krachtpatser
Het Zwitserse e-bikemerk heeft al een goede reputatie als het gaat om highspeedbikes met tot 45 km/uur trapondersteuning. Dat de ST2 een krachtpatser is, zie je direct al aan het dikke frame, waarin een batterij zit die maar liefst 814 Wh levert. Waardoor de fiets wel ruim 26 kilo weegt. De ingebouwde motor kan je op afstand blokkeren.

Tesla
De VanMoof en Stromer zijn beide frontrunners op hun gebied. Kijk je naar de functionaliteiten, dan doen ze ook nauwelijks voor elkaar onder. Van een gps-anti-diefstal-feature tot het op afstand (un)locken via een app. Beide lijken wel een soort Tesla op twee wielen, inclusief firmware-updates tot tuning-opties voor optimale prestaties.

Conclusie
Zowel in de stad als op het platteland zijn beide fietsen goed inzetbaar. Zij het dat je met de Stromer in stedelijke omgeving vaak minder hard kunt gaan dan mogelijk is. De connectiviteit van beiden merken springt direct in het oog en is knap gedaan. Visueel oogt het anders, maar de opzet (via servers van het merk zelf) is dat niet. Leggen we dan het fietsontwerp en vooral de prijs naast elkaar, dan wint de VanMoof.

Specificaties

VANMOOF Electrified S
Soort: e-Bike
Energie: 418 Wh
Spanning: 38V
Motor: 350W
Gewicht: 18,4 kilogram
Actieradius: tot 120 kilometer
Max. snelheid: 32 km/uur (25 km/u Europa)
Prijs: 2.998 euro

Stromer ST2
Soort: highspeed e-Bike
Energie: 814 Wh
Spanning: 48 V
Motor: 500 Watt Syno
Gewicht: 26,5 kilo
Actieradius: tot 180 kilometer
max snelheid: 45 km/uur
Prijs: 6.490 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#149)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond