Deel dit artikel
-

Battle virtual screens: Pimax 8K vs. Royole Moon

Virtueel video consumeren is in opkomst. Zo biedt de simpelste VR-bril van Samsung al de mogelijkheid om via de Netflix VR-app een virtuele bioscoop te laten verrijzen. Als je links, rechts en achter je kijkt zie je zelfs bioscoopstoelen. Ook Pimax en Moon begeven zich op dit relatief nieuwe terrein. Tijd voor een vergelijk.

Het scherm voor je ogen neemt in werkelijkheid ongeveer tweederde van je smartphonescherm in beslag. Alleen kijk je er op pakweg vijf cm naar met een stel vergrootglazen. Voor de betere kijkervaring is een enorm hoge resolutie van het scherm een vereiste, die de Pimax 8K oplost met twee 4K-displays, voor elk oog één.

The real thing
Een dergelijke beeldkwaliteit kan je natuurlijk alleen realiseren met een krachtige computer, inclusief een grafische kaart met twee displaypoorten. Samen met de ingebouwde handbewegingsensors, de eyetracking-techniek, de draadloze ontvanger en de geurmodule (met popcorngeur) waan je je al snel in een echte bioscoopzaal. Wie wil dat nou niet?

Geen VR
De op een VR-bril lijkende Moon heeft in tegenstelling tot de Pimax geen enkele sensor en biedt dus ook niet de mogelijkheid om om je heen te kijken. Met twee HD-OLED-schermen wordt één groot scherm voor je ogen geprojecteerd en zie je honderd procent ervan. Beide lenzen zijn wel afzonderlijk instelbaar.

Bioscoopkwaliteit
Zowel het beeld als het geluid is van bioscoopkwaliteit, dankzij de ingebouwde noise cancelling hoofdtelefoon. Aan het eind van de stroomkabel zit tevens een klein kastje met een Android-mediaspeler (inclusief batterij). De kwaliteit van de speler is matig, maar gebruik je de HDMI-ingang dan kun je er met gerust mee gamen, netflixen of video’s bewerken.

Conclusie
De beeldkwaliteit van de Moon is ondanks een lagere resolutie toch erg mooi. OLED biedt simpelweg prachtige zwartwaardes. De ingebouwde hoofdtelefoon maakt het opgeteld de ideale reispartner, ook als je een groter beeldscherm bij je laptop zoekt zonder een monitor mee te willen nemen. Als je echter naar VR-mogelijkheden zoekt, is de Pimax een beter alternatief, mits je computer kan voldoen aan de zwaardere systeemeisen die deze bril vergt. Dat is niet iedereen gegeven, en dus wint hier de Moon.

Specificaties

Pimax 8K
Gewicht: 500 gram
Gezichtsveld: 200 graden
Display: CLPL
Pixeldichtheid: 800 PPI
Resolutie: 2 x 3840×2160
cContrast: niet bekend
Batterij: geen
Aansluitingen: 2 x displayport
OS: o.a. Steam VR, Oculus, Pi Home
Prijs: 799 dollar
Site: pimaxvr.com

Royole Moon
Gewicht: 700 gram
Virtueel scherm: 800 inch op 20 meter
Display: OLED
Pixeldichtheid: 3000 PPI
Resolutie: 2 x 1920×1080
Contrast: 10.000:1
Batterij: 6000 mAh
Aansluitingen: USB, HDMI
OS: Moon OS
Prijs: 799 dollar
Site: royole.com

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#164).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond