Deel dit artikel
-

Battle vlog-camera’s: Canon G7X Mark III vs. Panasonic Lumix DC-GX880K

In theorie kun je prima een vlog opnemen met je smartphone, maar in de praktijk valt het resultaat vaak tegen. De beeldkwaliteit en de mogelijkheden zijn gewoon niet zo goed als bij een camera met een grote beeldsensor en een betere lens. Maar om te vloggen zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren waaraan een camera moet voldoen, zoals deze twee cams laten zien.

Gewicht/formaat/lens/beeldscherm
De G7X Mark III van Canon staat al een tijdje bekend als de ideale vlogcamera. Hij is compact, licht, heeft een zoomlens waarmee je dichtbij en van op een afstandje kan filmen en een 3-inch touchscreen die je omhoog kan klappen, zodat je jezelf kan zien terwijl je filmt. De Panasonic GX880 heeft dan een retrolook en is al een tijdje op de markt, hij biedt haast hetzelfde, maar heeft een groot voordeel boven Canon: de lens is verwisselbaar

Winnaar: Panasonic

Beeldkwaliteit
Een betere lens levert beter beeld, maar Canon houdt meer rekening met de wensen van een vlogger: een ND-filter bij te fel buitenlicht, fantastische beeldstabilisatie als je vanuit je hand filmt en slowmotion tot 120 beelden per seconde. De autofocus die je gezicht blijft volgen is ondanks een speciale firmware update nog niet optimaal, bij Panasonic verloopt dat beter, maar dan wel met een aangepaste lens. Die lens moet dan ook gelijk voor beeldstabilisatie zorgen, want dat zit niet ingebouwd in de camera.

Winnaar: Canon

Audio
Natuurlijk wil je als vlogger goed te horen zijn en nemen beide camera’s dan ook geluid op met een ingebouwde microfoon. Canon beseft dat dit voor de meeste vloggers niet genoeg is en heeft een speciale microfooningang, waardoor je een kleine richtmicrofoon op de camera kan gebruiken of met een kleine zender en een draadloos microfoontje op een grotere afstand ook goed verstaanbaar bent.

Winnaar: Canon

Livestreamen
Voor het livestreamen gebruikt men op kantoor nog vaak de webcam en op locatie vaak een smartphone, terwijl je vloggingcamera’s hier ook prima voor kan gebruiken. Zowel Canon als Panasonic heeft een micro-HDMI aansluiting, waarmee je het beeld kan sturen maar een HDMI-capture kaart, deze worden vaak door gamers gebruikt. Canon geeft ook de mogelijkheid om via wifi rechtstreeks op YouTube te streamen. Wel zo handig.

Winaar: Canon

Conclusie
Uitgemaakte zaak zou je denken, maar hoe zwaar weegt het livestreamen en het gebruik van een externe microfoon? De Canon G7X is namelijk bijna 250 euro duurder en voor dat geld koop je een gimbal voor de Panasonic GX880 en nog een extra mooie lens erbij. Zul je het alleen met wat minder mooie audio moeten doen. Hoewel je die ook los kan opnemen en later onder je beeld kan plaatsen. De Canon G7X is dus ideaal voor de one-stop-vlogger. Panasonic is wat bewerkelijker, maar tegen een lagere prijs.

 Specificaties 

Panasonic Lumix DC-GX880K
Resolutie sensor: 16 megapixel
Beeldstabilisatie: nee
Lens (35mm eq.): 24-64 mm handmatig
Beeldscherm: 3-inch touchscreen
Microfooningang: nee
Max. videoresolutie 3840×2160 30p
Max. framerate bij HD: 60 fps
Max. ISO: 25600
Opslag: MicroSD
Gewicht: 345 gram
Afmetingen: 10,6 x 6,5 x 3,3 cm
Gemiddelde prijs: 419 euro
Site: panasonic.com/nl

Canon PowerShot G7X Mark III
Resolutie sensor: 20,9 megapixel
Beeldstabilisatie: ja
Lens (35mm eq.): 24-100 mm auto
Beeldscherm: 3-inch touchscreen
Microfooningang: ja
Max. videoresolutie 3840×2160 30p
Max. framerate bij HD: 120 fps
Max. ISO: 12800
Opslag: SD
Gewicht: 304 gram
Afmetingen: 10,6 x 6,1 x 4,1 cm
Gemiddelde prijs: €649
Website: www.canon.nl

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van Emerce Magazine #177.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond