Deel dit artikel
-

BBC: minder eigen producties door macht Netflix, Amazon

“We slaapwandelen naar een ernstige, langdurige afzwakking van onze televisieproducties. Dat moeten we snappen en als industrie op reageren”, klinken de waarschuwende woorden van topman Tony Hall van de Engelse BBC.

Hall sprak zijn waarschuwende woorden gisteren tijdens een lezing aan de Liverpool John Moores University.

De Engelsman baseert zich op onderzoek waaruit blijkt dat de Engelse publieke omroep verhoudingsgewijs steeds minder kan investeren in kwaliteitsproducties. Het gevolg daarvan is dat partijen die dat wel doen, de marktmacht verder naar zich toetrekken. Dat is een proces dat in het beste geval op de lange termijn pas is te kenteren. Of helemaal niet.

In de jaren tot 2026 zal het beschikbare budgetten afnemen met 500 miljoen pond, zo rekent Hall voor. “Dat is 22 procent van wat we vandaag de dag uitgeven. Of, om het anders voor te stellen, tweehonderd afleveringen van Sherlock dan nog genoeg over hebben voor bijna honderd afleveringen Veras.”

De Brit verwacht dat partijen als Netflix en Amazon nog niet eens de helft in Engelse producties zullen investeren, wat een netto verlies aan lokale media-investeringen betekent. “Als we hier tegen willen optreden, moeten we beseffen dat de toekomst van ons televisielandschap wordt bepaald aan de Amerikaanse westkust.”

De BBC reageert op deze nieuwe realiteit door zijn productieafdelingen uit de non-profit organisatie te trekken en onder te brengen in een commerciële tak BBC Studios. Die tak mag ook produceren voor derde partijen, niet per se alleen voor de publieke omroep. Daarnaast zoekt de omroep meer medefinanciers en distributiepartners zodat het zijn bereik kan vergroten en derde geldbronnen aanboort.

Foto: Bryan Ledgard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond