Deel dit artikel
-

‘Bedrijf achter Opera vult tekorten aan met rente op leningen’ (update)

Opera, het bedrijf achter de gelijknamige browser, verliest zoveel geld dat het de tekorten aanvult met rente op kortlopende leningen. Het bedrijf zit volgens Hindenburg Research achter diverse leningenapps zoals Okash en OPesa (Kenia), CashBean (India) en OPay (Nigeria).

Het Noorse bedrijf Opera verkocht de merknaam, de apps en de browser in 2016 600 miljoen dollar aan een Chinees consortium met daarin het  beveiligingsbedrijf Qihoo 360. De divisies Opera Mediaworks, Opera Apps & Games (inclusief Bemobi) en Opera TV bleven achter in Noorwegen, samen met de 560 medewerkers.

In 2017 ging Opera naar de beurs. Vanwege de dominantie van Chrome heeft het bedrijf echter grote moeite om geld te verdienen met zijn browser. Het marktaandeel is na de beursgang met 30 procent afgenomen.

Al enige tijd geleden hebben de investeerders een nieuwe inkomstenbron aangeboord: rente op kortlopende leningen via apps. Google Play Store staat echter alleen apps toe met persoonlijke leningen die binnen zestig dagen of eerder na de uitgiftedatum van de lening volledig moeten worden terugbetaald. Aan die voorwaarden lijken de apps niet te voldoen. Ook worden hogere rentes gerekend dan waarmee wordt geadverteerd.

Gebruikers klagen daarnaast over agressieve methoden om gebruikers te herinneren aan betalingen.

Hindenburg Research constateert ook dat grote bedragen van Opera zijn doorgeluisd naar activiteiten van directeuren, onder meer ten behoeve van een karaoke app (30 miljoen dollar) of de marketing van een antivirusproduct (31 miljoen dollar). Sinds de publicatie van de bevindingen van Hindenburg, op 16 januari, is de koers van het aandeel nog verder gedaald.

Volgens Opera bevat het rapport talloze onjuistheden en verkeerde conclusies, maar op details wordt niet ingegaan. Wel benadrukt het bedrijf dat het financieel gezond is. Prompt verscheen gisteren een nieuwsbericht over microleningen aan inwoners van Kenia.

Foto Opera

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond