Deel dit artikel
-

Bedrijfsleven laks bij verplichte overstap e-facturatie

Vanaf 18 april 2019 gaan alle rijks- en lagere overheden helemaal over op het ontvangen van e-facturen. Papier gaat helemaal eruit. Duizenden bedrijven, leveranciers aan de overheden, zijn totaal niet voorbereid.

“Voor velen wordt het echt werk op het laatste moment”, vertelt Dolf Kars van Storecove. “De overheden zijn wel klaar, maar die vele duizenden bedrijven die met hen werken niet. Opmerkelijk, want het levert hen aan alle kanten besparingen op in de boekhouding. Het is veilig, snel en secuur.”

Kars stond met zijn compagnons eerder aan de basis van reclametechnologiebedrijf Ad4all en daarna Videostrip. Beiden verkochten ze. Videostrip ging op in SpotX van RTL. Sinds 2014 bouwt het team aan een Amsterdamse gracht aan Storecove. Een verwerkingssysteem voor e-facturen.

“De overheid stimuleert de economie door e-facturen vanaf komend voorjaar te verplichten. Puur elektronisch te werken levert grote bezuinigingen op.”

Binnenkort schieten alle facturen aan de overheid digitaal heen en weer als UBL-document. Dat is een type XML-bestand. De bestanden worden uitgewisseld via het zogeheten PEPPOL-netwerk.

Kars: “Wie daar op zit, ontvangt zijn facturen automatisch. Daarom is het handig om er een ID te hebben. Eigenlijk heeft iedereen al zo’n ID, want je creëert het met een uniek nummer als je KvK-, BTW- of IBAN-nummer. Je moet je wel aansluiten bij een PEPPOL-accespoint.” Storecove is zo’n instantie, van in Nederland ongeveer twee dozijn.

“We merken nu dat klanten van bedrijven om elektronische facturen gaan vragen. We werken onder andere voor Nuon, Eneco, Ahold, Sligro en Royal Flora.” Tijdens een bijeenkomst bij de Europese Commissie vorige week (foto) werd duidelijk dat Finland het verst is met een acceptatiegraad van zeventig procent. In Nederland kan twee à drie procent van de 1,1 miljoen bedrijven e-facturen versturen. De verwachting is wel dat dat komende maanden snel toeneemt.

Interview door Vincent Everts met Dolf Kars:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Ik stuur al jaren digitale facturen: PDF per mail. Dit klinkt heel ingewikkeld allemaal. Site is ook niet in Nederlands, erg raar voor een EU site, die hebben tolken zat.

Sander

Ha Bert, pdf (per mail) is toch niet wat hier men bedoelt met e-factureren. Dit is een fout die vaker gemaakt wordt.

E-facturen in zuivere vorm betreft een factuur in “computer taal” (XML) en zoals het in dit stuk wordt genoemd conform de ubl standaard.

Meer info nodig? Of anders even googelen 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond