Deel dit artikel
-

Bedrijven, instituten en overheden lanceren Nederlandse AI Coalitie

Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt in oktober de Nederlandse AI Coalitie opgericht. Die moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent.

‘Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we AI werken voor elke Nederlander,’ schrijven de initiatiefnemers in een position paper.

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en zorgen dat er beter wordt samenmgewerkt. Ook moet er ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers. Het nieuwe centrum moet verder zorgen dat we bijvoorbeeld slimmer en verantwoorder data gaan delen en gebruiken.

Verder moet Nederland volgens de voorstellen inzetten op een grootschalig om- en bijscholingsprogramma. Slechts 10 procent van de scholing is nu bijvoorbeeld gericht op noodzakelijke digitale vaardigheden.

Het idee voor de vorming van één Nederlandse AI-coalitie komt van de Taskforce AI die is opgezet door MKB-Nederland, VNO-NCW, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK en waar partijen als Seedlink, Philips, IBM, Ahold Delhaize en Topteam Dutch Digital Delta in participeren.

Foto Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond