Deel dit artikel
-

Belangrijke facilitator betaallink-fraude opgepakt

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag afgelopen week een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde phishing panels te hebben gemaakt en verkocht.

Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishingwebsites opzetten.

Met een phishing panel komt een slachtoffer via het klikken op een valse (betaal)link uit bij de valse site van de bank. Degenen achter het panel zien dan de door het slachtoffer ingevoerde gegevens. Daarmee kan vervolgens worden ingelogd op de echte bankensite van het slachtoffer.

Het onderzoek naar deze verdachte duurde bijna een jaar. Politie en OM waren de nickname van de bouwer in een ander onderzoek naar een criminele phishing organisatie tegengekomen. Die nickname bleek vaker voor te komen, en er werd een onderzoek opgestart gericht op het achterhalen van de identiteit van de bouwer. Uiteindelijk werd hij in Oost-Nederland aangetroffen.

Bij zijn aanhouding had de man een geladen vuurwapen binnen handbereik. Uit het onderzoek bleek verder dat hij vermoedelijk al zeker twee jaar actief was.

De verdachte werd op maandag 19 oktober aangehouden in zijn woonplaats. Hij zit sinds die datum vast. Woensdag 4 november besloot de raadkamer van de rechtbank hem in ieder geval vast te houden tot aan de eerste (vermoedelijk pro forma) zitting over drie maanden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond