Deel dit artikel
-

De belangrijkste crypto-ontwikkeling in tijden: The Merge

Deze week, uiterlijk 19 september, moet het gaan gebeuren: de langverwachte vernieuwing van de blockchain Ethereum. The Merge, zoals de operatie in de wandelgangen wordt genoemd, plaatst Ethereum dichter bij Solana en Cardano.

Na The Merge wordt de Ethereum-blockchain vrijwel onmiddellijk sneller, schaalbaarder en 99% energiezuiniger. Althans, dat is de belofte. Daarmee zou er een belangrijk voordeel zijn ten opzichte van de Bitcoin.

Ethereum, dat in 2015 werd gelanceerd door de Canadese computerprogrammeur Vitalik Buterin, telt 71 miljoen crypto-portefeuilles, althans volgens de Ethereum Foundation, een groep ontwikkelaars die nu toezicht houdt op de blockchain.

Ethereum is dan ook de belangrijkste blockchain na de Bitcoin, en wordt ook breder ingezet.. Het netwerk ondersteunt ook andere cryptovaluta dan de Ether (waaronder de stablecoins USDT van Tether, en USDC en PAX) en honderden tokens. Bij een meerderheid van de initial coin offerings (ICO’s) wordt gebruik gemaakt van de blockchain van Ethereum.

Ethereum gaat over van het Proof-of-Work naar het Proof-of-Stake principe. Proof-of-Stake is het valideren van transacties en het creëren van blokken op de blockchain door middel van het inzetten (staken) van cryptomunten. Bij Proof-of-Work worden transacties gevalideerd via computerkracht.

Een belangrijke verandering is dat er geen nieuwe munten meer worden aangemaakt door ingewikkelde sommen op te lossen, een proces dat enorme energiekosten met zich meebrengt. In principe kan het delven het nog steeds, maar de sommen worden zo ingewikkeld dat het niet langer lonend is om ze op te lossen.

De verwachting is dat Ethereum ook goedkoper zal worden, al zal daar mogelijk enige tijd overheen gaan.

De blockchain wordt in ieder geval sneller. Ethereum kan vandaag ongeveer 15 tot 20 transacties per seconde aan. De capaciteit wordt vergroot naar 100.000 transacties per seconde. Dat is een groot verschil met het bitcoin netwerk.

Hoewel de Ethereum Merge wordt aangeprezen als een belangrijke upgrade van het blockchain-netwerk, maakt de overgang naar proof-of-stake het theoretisch kwetsbaarder, zo waarschuwen experts.

En hoewel er de afgelopen weken al volop is geoefend, is er kans dat de operatie alsnog in het honderd loopt. Vitalik Buterin beschrijft The Merge als het als het vervangen van een motor in een vliegtuig tijdens de vlucht.

De verwachting is dat Ethereum-killers zoals Solana, Cardano, Avalanche en Polkadot aan importantie zullen inboeten. Of dat ook geldt voor de energievretende Bitcoin is de vraag. Beleggers vrezen de veranderingen vooralsnog niet. De koers van de Bitcoin steeg naar 22.000 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond