Deel dit artikel
-

Beleggers: JET heeft wankele balans weer op orde

De verkoop van het Braziliaanse iFood door Just Eat Takeaway (JET) verbetert de kaspositie van JET aanzienlijk. De afgelopen maanden namen de zorgen over de kaspositie toe onder beleggers, zo constateert beleggersvereniging VEB in een analyse.

JET had medio 2022 2,4 miljard euro aan schulden, waar bijna 900 miljoen euro aan kasgeld tegenover staat. Dat obligatiebeleggers twijfelden aan de capaciteit van JET om schuldeisers terug te betalen, heeft te maken met de huidige cash negatieve vrije kasstroom, oftewel geld dat overblijft nadat bijvoorbeeld investeringen zijn gedaan.

De halfjaarcijfers lieten zien dat deze negatieve kasstroom ondanks de kleinere verliezen nog altijd fors is. De maaltijdbezorger had aan het begin van het jaar nog 1,3 miljard euro in kas, maar dat is flink geslonken tot net onder de 900 miljoen euro.

JET-topman Jitse Groen gaf lange tijd aan het iFood-belang alleen te willen verkopen bij een bod dat ‘de superieure groei van de Braziliaanse maaltijdbezorger weerspiegelt’.

Dat is het niet geworden. Het is volgens de VEB opvallend dat JET genoegen neemt met een bod van 1,8 miljard euro. Een eerder bod van 2,3 miljard euro werd door Groen resoluut afgewezen. Maar door de slinkende kaspositie had het bedrijf geen andere keuze.

Analistentaxaties van de Britse zakenbank Barclays onderschreven destijds dat het bod van 2,3 miljard euro aan de lage kant was. De geschatte waardering van het belang van 33 procent in iFood lag volgens Barclays begin 2021 ruim boven de 3 miljard euro.

Vorig jaar kregen maaltijdbezorgbedrijven in opkomende landen hoge waarderingen opgeplakt. Zo trok medio 2021 de Indiase maaltijdbezorger Zomato voor 12 miljard dollar naar de beurs in Mumbai.

De waarderingen bleven lange tijd hoog, tot de rente stevig begon op te lopen. Sindsdien zijn de waarderingen van maaltijdbezorgbedrijven flink afgekomen.

Nu het de kaspositie weer op orde heeft kan JET zich weer richten op de balanceer-act tussen het uitbouwen van marktaandeel en het bereiken van winstgevendheid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond