Deel dit artikel
-

Beleggingssites grote banken lopen achter

De beleggingssites van de grote banken lopen achter bij de specialisten BinckBank en Alex Beleggersbank. De grote banken scoren vooral slechter op kenmerken als gebruiksvriendelijkheid, geboden informatie en functionaliteiten. Dat concludeert online marketing bureau Netprofiler op basis van onderzoek.

BinckBank en Alex bieden meer functionaliteiten zoals streaming koersinformatie, betere gebruiksvriendelijkheid en veel uitgebreidere informatie dan de andere beleggingssites, licht directeur Frans Appels van Netprofiler toe. “Daarnaast zijn hun prijzen beduidend lager.”

Van de onderzochte grotere banken biedt alleen ABN AMRO streaming koersinformatie. “Dit is bijzonder bruikbaar voor de actieve belegger die direct wil inspelen op de actuele koersen,” schrijft Netprofiler in een persbericht.

Het klantonderzoek is uitgevoerd onder 320 beleggingsklanten van de verschillende instellingen. In een online vragenlijst beantwoorden de respondenten onder meer vragen hoe ze de deelaspecten en totale website van hun internet broker waarderen en of ze overwegen om over te stappen naar een andere beleggingsinstelling.

Het valt over het algemeen niet mee, schrijft Netprofiler, om als ‘niet-klant’ van een grootbank bij een grootbank te gaan beleggen. “De grootbanken lijken zich vooral te bekommeren om hun eigen betaalklanten en niet echt behoefte te hebben aan totaal nieuwe beleggingsrelaties,” stelt Netprofiler. “Niet alleen is het in veel gevallen noodzakelijk om je op een kantoor van deze instelling te melden, ook duurt het hele aanmeldproces in sommige gevallen langer dan een maand.” Alleen bij Alex Beleggersbank en BinckBank is het volgens Netprofiler mogelijk om binnen een week na aanvraag van een rekening je eerste order te plaatsen.

Postbank, SNS Bank en Fortis Bank scoren dikke onvoldoendes voor de informatie die ze beleggingsklanten bieden. De site van ING Bank wordt goed gewaardeerd op kenmerken als vormgeving, usability en design. Rabobank, Robeco, SNS Bank en ING Bank scoren goed op betrouwbaarheid, blijkt uit het onderzoek.

De belangrijkste reden waarom mensen bij een bepaalde broker beleggen is dat zij al klant waren bij deze instelling. Deze reden wordt door 51% van de respondenten genoemd. Vooral klanten van Rabobank (81%), ABN AMRO (71%) en Postbank (63%) noemen dit als belangrijkste reden. De tweede reden waarom respondenten bij een bepaalde belegginginstelling beleggen is omdat deze goedkoop is. Van de respondenten noemt 35% dit als reden. Op dit kenmerk scoren vooral klanten van BinckBank (72%) en Alex Beleggersbank (51%) hoog.

Klanten van SNS Bank lijken het minst tevreden over de online beleggingsdienst van hun bank. Ongeveer 40 procent van de SNS Bank klanten overweeg een andere broker te zoeken. Gemiddeld ligt dit percentage op 20 procent. Robeco, BinckBank en Alex Beleggersbank hebben de minste klanten die overwegen een overstap te maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Joop Wilhelm

Opvallend dat Binck uitgerekend op 'betrouwbaarheid' met een 6 lager scoort dan grootbanken ABN en Rabo. Kan de site nog zo mooi en functioneel zijn; als die er continu uit ligt heb je er weinig aan. Zie ook:https://www.binck.com/nl/welkom/_dna/overbinck/onderzoeken.asp#netprofiler

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond