Deel dit artikel
-

Belgacom blaast koperlijn nieuw leven in

België krijgt als eerste land ter wereld een nationaal VDSL2-vectoringnetwerk. Met die technologie kan de snelheid van de klassieke koperlijn worden opgevoerd van 30 Mbps naar 70 Mpbs.

Belgacom nam de technologie, samen met Alcatel-Lucent, in december 2013 al in gebruik in Mechelen. De komende tijd zijn Herstal, Laken, Roeselare en Bergen aan de beurt. Een volgende reeks steden zal vanaf april 2014 geactiveerd worden. Tegen 2016 zal Belgacom de upgrade van haar volledige VDSL2-netwerk voltooid hebben, wat neerkomt op 22.000 optische vezelkasten.

Vectoring is een techniek die je zou kunnen vergelijken met ruisbestrijding. Het algoritme analyseert voortdurend de kwaliteit van de lijnen en past correcties toe. Ook KPN wil deze technologie gaan gebruiken om haar netwerk op te waarderen, samen met ‘pair bonding’, het gebruik van een tweede paar koperdraden.

Met vectoring wordt het makkelijker om via DSL gepersonaliseerde content, video-op-aanvraag, kwaliteitsvolle streaming en andere diensten aan te bieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond