Deel dit artikel
-

Belgacom en BNP Paribas in universeel betaalplatform

BNP Paribas Fortis, Belgacom en Accenture lanceren een universele Mobile Wallet, waarmee Belgische klanten met een smartphone ‘in app’ kunnen betalen zonder kaartlezer.

Naast mobiele betaling kan het platform onder meer worden gebruikt voor virtuele toegangskaartjes, e-coupons en loyaliteitsprogramma’s. Het proefproject (met voorlopig alleen Android en iOS-apps) is gepland eind 2013 en de volledige uitrol vanaf het voorjaar 2014, zo maakte Belgacom maandag op een persconferentie bekend.

Het platform van Accenture bestaat uit vijf componenten, die banken en andere instellingen desgewenst in hun eigen applicaties kunnen verwerken. De kerncomponenten beheren de mobiele identiteit, de veiligheid en de koppeling met ‘betalingsbronnen’, te beginnen met de MasterPass-e-portefeuille die BNP Paribas Fortis recent aankondigde. Andere modules staan voor de levering en opslag van tickets (voor openbaar vervoer, concerten en theater) en de verdeling, opslag en verrekening van waardebonnen.

Het systeem staat open voor andere partijen, dus kunnen ook andere banken dan BNP Paribas Fortis aansluiten. Daartoe is een joint venture opgericht. Het volstaat om een zogenoemd mobiel paspoort aan te maken waar je betaalkaarten aan koppelt. Met dat paspoort kan men dat terecht in alle apps die betaling via de Mobile Wallet toelaten.

Volgens de betrokken partijen, die spreken over een ‘wereldprimeur’, is de tijd er rijp voor, zeker nu een op de vier Belgen over een smartphone beschikt. ‘Voor consumenten stelt de innovatie hen in staat om de portefeuille in hun smartphone te stoppen, tijd te winnen door wachtrijen te vermijden en toegang te krijgen tot aantrekkelijkere shoppingdeals’, zo heet het.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond