Deel dit artikel
-

België mist Europese deadline 5G-veiling

België heeft deze week een belangrijke Europese deadline voor de uitrol van 5G gemist. Een tweede deadline, voor de veiling van de frequenties van een belangrijke 5G-radioband, wordt ook niet gehaald.

Terwijl in Nederland deze week de eerste frequenties voor 5G zijn geveild, treuzelt België met 5G. De deadline werd al in 2017 opgelegd en telecomwaakhond BIPT zette de multibandveiling op tijd in de agenda.

Midden 2018 ontstond er politiek gekrakeel tussen de federale overheid en de deelstaten. Die werden het niet eens over de verdeling van de 800 miljoen euro die de veiling moet opbrengen.

De 5G-band die België uiterlijk dinsdag had moeten veilen, is wel de minst belangrijke van de twee. De volgende is wel essentieel.

BIPT besliste dit voorjaar om nog voor de zomer alvast tijdelijke gebruikerslicenties voor die tweede band toe te kennen. Daardoor kunnen enkele proefprojecten doorgaan.

De toezichthouder waarschuwde vorig jaar al dat uitstel kan leiden tot een ‘ingebrekestelling door Europa, maar vooral ook tot een belangrijke vertraging van de 5G-investeringen in ons land.’

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond