Deel dit artikel
-

Belgisch AI-bedrijf bouwt taalmodel dat online haatspraak detecteert

De AI-spin-off Textgain van de Universiteit Antwerpen bouwt een gloednieuw AI-instrument dat online haatzaaierij detecteert in alle officiële Europese talen.

CaLICO is het allereerste geavanceerde Large Language Model (LLM) wereldwijd dat haatspraak in alle officiële EU-talen herkent en verwerkt. Met dit gloednieuwe taalmodel, dat het bedrijf helemaal zelf ontwikkelt, wil Textgain op termijn de marktleider worden in meertalige haatspraakdetectie op basis van AI.

Grote taalmodellen, zeker de commerciële, weigeren om volgens CEO Guy De Pauw (foto) toxische taal te verwerken. Daardoor is het zo goed als onmogelijk om ze in te zetten om bijvoorbeeld haatspraak te verwerken.

Textgain kreeg onlangs een stevige boost als één van de vier laureaten van de Large AI Grand Challenge, een prestigieuze competitie voor Europese AI-ontwikkelaars waaraan 94 internationale bedrijven deelnamen. Het bedrijf won niet alleen 250.000 euro, maar ook zo’n 2 miljoen uur ontwikkeltijd op een Europese ‘supercomputer’.

Het bedrijf is ontstaan uit het Computational Linguistics & Psycholinguistics (CLiPS) Research Center van de universiteit, waar innovatieve onderzoekstechnieken op het gebied van NLP worden ontwikkeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond