Deel dit artikel
-

Belgische belastingdienst bevestigt btw boete handelaren bol.com

De federale overheidsdienst (FOD) Financiën bevestigt tegenover de Belgische krant De Tijd het verhaal in NRC Handelsblad dat veertig Nederlandse bol.com handelaren een naheffing van 5 miljoen euro en een boete van 1 miljoen euro hebben gekregen omdat ze in België geen btw hebben betaald. Dat is verplicht bij een omzet van 30.000 euro.

De Belgische belastingdienst startte een onderzoek naar 171 Nederlandse bedrijven die via bol.com verkopen.

België straft de bedrijven, maar ze krijgen voor hun boetes een verminderd tarief. ‘We gaan ervan uit dat ze geen fraude wilden plegen, want ze betaalden hun btw in Nederland’, aldus een woordvoerder.

Enkele handelaren verwijten bol.com dat ze hierover niet zijn geïnformeerd en het bedrijf een meldingsplicht heeft. Bol.com vindt zelf van niet. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer zelf. We kennen hun individuele situatie niet en zijn geen belastingadviseurs.’

Er lopen volgens De Tijd geen onderzoeken naar andere buitenlandse online platformen waarop externe handelaars actief zijn. Ook Amazon, Alibaba en Zalando verkopen artikelen van derden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Andries van der Werff - Van der Werff Controlling

Dat is echt heftig en schandalig voor alle ondernemers die ook nog gewoon een boekhouder hadden!

Die moesten vertellen dat je een analyse moet maken, waarin je bijhoudt hoeveel omzet je maakt per land. Want met Bol.com kan je ook gewoon in Belgieë voorkomen.

Tot en met € 35.000,- geldt namelijk de regeling dat je bij afstandverkopen (een verkoop van een NL’se ondernemer naar een particulier buiten Nederland) Nederlandse btw kan toepassen.

Als je over deze grens heenkomt, moet je je registreren als Belgische btw ondernemer en moet je Belgische btw in rekening brengen.

Deze webshops draaien waarschijnlijk heel erg goed, alleen zich niet goed lieten adviseren.

Ik hoop dat er niet meer bol.com ondernemers slachtoffer worden van deze situatie. Er komen namelijk steeds meer bol.com ondernemers bij en helemaal in de e-commerce branche nu Amazon ook nog eens naar Nederland komt..

Groet,
Andries van der Werff
Van der Werff Controlling

Anoniem

Mijn boete is binnen.. verkeerde land afgedragen maar door de boete gaat mijn bedrijf failliet.

Bedankt bol.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond