Deel dit artikel
-

Belgische megazaak tegen omstreden sitebouwer Proximedia, oud-werknemers klappen uit de school

De Belgische procureur heeft vorige week voor de correctionele rechtbank van Brussel strafrechtelijk duizenden euro’s aan boetes gevorderd voor sitebouwer Proximedia en het daaraan gerelateerde Acess From Everywhere (AFE) Benelux. Beide staan terecht voor oneerlijke marktpraktijken in de periode 2014 – 2015. Het megaproces wordt vandaag voortgezet.

Een kleine honderd zelfstandigen zeggen slachtoffer te zijn van agressieve commerciële praktijken van sitebouwer Proximedia. Ze hekelen diverse oneerlijke praktijken, zoals het niet naleven van contracten, misleidende reclame en verschillende verkooptechnieken bedoeld om de klant op het verkeerde been te zetten.

Een verwarmingsmonteur, een elektricien, een architect en een aannemer behoren tot de gedupeerden. ​’Alles is gedaan om de waakzaamheid van de mensen te misleiden,’ vertelde hun advocaat. ‘De slachtoffers zijn niet onwetend. Het zit gewoon heel slim in elkaar.’

De Franstalige RTL interviewde oud-werknemers van Proximedia die de praktijken bevestigen, waaronder Antoine (schuilnaam): “Het gaat erom dat je weggaat met de handtekening van de klant, het maakt niet uit hoe en waar je het ondertekent.”

Claire (schuilnaam) voegt daaraan toe: “We moesten vooral jonge zelfstandigen benaderen, die minder dan drie maanden actief zijn, zodat ze niet op de hoogte waren van de activiteiten van Proximedia.”

De pleidooien van de burgerlijke partijen in het proces tegen Proximedia in het nieuwe Brusselse justitiegebouw, gelegen op het voormalige NAVO-terrein in Haren, zijn afgelopen. Komende week komt de verdediging aan het woord.

Proximedia is ook in Nederland al jaren negatief in het nieuws en de klachten komen ook al jaren op hetzelfde neer: agressieve verkooptactieken in combinatie met beloften die niet worden nagekomen. Bedrijven die weigeren te betalen worden meestal voor de rechter gesleept: soms met succes, maar even vaak ook niet.

In een zaak tegen Impress, een eenmanszaak die ambachtelijk vervaardigde wenskaarten verkocht, oordeelde de rechter een aantal jaren terug nog dat Proximedia ‘in ernstige mate wanprestatie pleegde’. En dus mocht Impress de overeenkomsten die het had gesloten met Proximedia voor internetdiensten beëindigen zonder dat zij de contractuele opzegvergoeding – 40 procent van de resterende termijnbedragen – hoefde te betalen.

Proximedia is, onder namen als BeUp, overigens nog steeds actief op de Nederlandse markt met een kantoor in Ijsselstein.

In Nederland wordt volgende maand een rechtszaak gevoerd tegen het vergelijkbare Vandaag Online. Precies een jaar geleden besteedde het programma Kassa nog aandacht aan dit Nederlandse bedrijf van oud-werknemers van Proximedia Douglas van W. en Heino T. Een voorloper ging failliet nadat Proximedia de beide mannen voor de rechter had gesleept vanwege een concurrentiebeding.

T. beweerde op LinkedIn dat hij directeur marketing is van Google. Dat klopt met de nodige fantasie een heel klein beetje. Bij de Kamer van Koophandel heeft hij zich laten inschrijven als Google Display Network.

Tegenover Emerce belooft de gegevens aan te passen. Hij ontkent directe bemoeienis met Vandaag Online.

 

 

Deel dit bericht

22 Reacties

David De Smedt - Maaldry VOF

Zelf nu zijn ze nog steeds bezig , ben nu juist op politie kantoor om klacht neer te leggen .

Else Staut

Daar zijn ze nu nog inderdaad mee bezig: mooie praatjes door goedlachse jongens die je laten tekenen voor iets wat zogezegd ten allen tijde opzegbaar is. Als puntje bij paaltje komt hang je vast voor maar liefst 4 jaar.

Mike - Indoor karting

Ze hebben mij in 2014 ook te pakken gekregen en heb nu nog een schuld van 4900 aan hen. Rechtszaak heb ik in 2017 verloren, Zou ik hier nog iets tegen kunnen doen?

Valerie - Kleine zelfstandige

Ook een rechtzaak bij hen waarbij zij zelfs facturen op het verkeerde adres meermaals hadden gestuurd om zo te kunnen zeggen dat de facturen niet betaald waren en zelfs de website afgesloten al hoewel ze wisten dat we ze nooit ontvangen hadden. Wij ook vandaag bericht gekregen dat we meer dan 3000€ moeten betalen. Dus rechtzaak ook verloren alhoewel de advocaat al meerdere zaken over online had gepleit. Ik vind nergens geen enkele goeie review van datbedrijf en toch mogen ze door doen met die praktijken. Zelfs een verkoper tijdens deze rechtzaak nog op bezoek gehad om een contract af te sluiten en die bevestigde eveneens dat hij moet liegen over het aantal maanden dat hij daar werkte. Die verkoper kon dit niet geloven en ging met veel schaamte weg. Kunnen wij hier eveneens nog iets aan doen zonder in beroep te gaan ? Sorry als dat allemaal kan. Wij tekenden voor 2 jaar maar het contract sprak plots op 4 jaar. Ik ben ervan overtuigd dat ze het originele contract vervalst hebben. En het doorschrijf gedeelte van de klant op 4 jaar te laten ondertekenen. Bedankt indien iemand ons hierbij nog kan helpen

Edina Lazar - Edinails Nagelstudio

Hetzelfde fout gemaakt zoals alle mensen hier onder. Ik heb een nagelstudio in hasselt ,en ik heb een contract getekend met een medewerker van Proximedia,het contract was franstalig ,ik spreek geen enkele word in frans en ook mijn engels en nederlands niet perfect. Toch was ik zo dom dat ik heb getekend,de man zegt toen dat ik kan mijn contract stoppen,en ik vraag als ik kan huis nog bespreken met mijn man die frans kan een beetje praten. En de contract pas darnaa tekenen. Hij zegt nee ,nu moet je doen anders heb je geen meer kans voor de korti g en hij kom maar eeen keer :/3 maand naar hasselt ,maar ik kan stoppen als het toch niet goed is. Mijn website is ondertussen gemaakt,reklaam video en foto gemakt,heel slechte kwaliteit en ze hebben nooit nergens mijn promo video nergens gedeeld,ik heb nooit 1 klant gekregen. Darnaa heb ikgevraagd een uitzien laten zien waarom belt mij niemand ?!
De info wat hebben ze mij doorgestuurd wa een zelf kreared belachelijk cijfers,en niet voldoende. De pagina waar ze hebben gedraaid mijn bedrijfsvideo is hun eigen fb groep waar is maar 300 of max 1000 mensen aanwezig is! Het bedrijf is in brussel mar mijn klanten zijn van hasselt! Ik ben nu naar de advocaat geweest maar ik zie weinig kans om de rechtzak winnen. Kan jullie mischien helpen?
Mvg Edina Lazar
Neem contact met mij aub .
0032485786519

Wendy Boumans - wolwinkel

Hier juist hetzelfde. Ze komen langs met een vel papier als je 25 jaar marktleider bent heb je ander materiaal bij. Heel haar praatje had ik al een vraagteken maar ik kon stoppen als ik kon. Binnen de 7 dagen heb ik aangetekend schrijven gestuurd voorstopzetting dit telt dus niet als zelfstandige!!!
zoveel gedupeerde hier moet toch iets aangedaan worden aij blijven gewoon verder doen

nilis daniel - Gewerkt bij Proximedia

Dag allemaal,

Ik heb zojuist een aflevering gekeken van boos op youtube
https://www.youtube.com/watch?v=xHUsQd0IZho

ikzelf herinnerde mij dat ik heb gewerkt voor dit bedrijf.
proximedia dan.

ik heb 1 maand gewerkt voor dit bedrijf, ik moest 3 dagen op kantoor bellen om klanten te ronselen en dan 2 dagen op de baan. (naar de klanten rijden die ik heb gemaakt)

ik ben echt geschrokken van hoeveel mensen hier worden opgelicht.

ik heb toen een opleiding gehad wat echt vanbuiten moest geleerd worden, het was een psychologische opleiding waardoor de klant uiteindelijk altijd een Ja antwoord moet geven en dan op einde als je de vraag stelt, wil je het contract dan zeggen ze ook ja.

wow echt voel me zeer slecht voor zo een bedrijf gewerkt te hebben, gelukkig voelde ik mij er niet goed bij om mensen zo te beliegen en te bedriegen. ook al zegt het bedrijf je dat je eerlijk werkt, het voelde zo niet aan.

Zelf als je meer contracten binnenhaald krijg je veel soorten bonusen zoals een auto, een nieuwe gsm, een dikke tv, een tank kaart.

zo motiveerde ze je dan om mensen nog meer op te lichten.

bah bah ik hoop dat het bedrijf failliet gaat en dat ze de wet gaan aanpassen.
dik kan gewoon niet verder zo..

Steffie

Deze avond een vlotte dame langs gehad in West-Vlaanderen van online.be. Promotie gratis website en maandelijks ong €120 aan advertentiekosten Google en dossierkost van ongeveer €109. Zeer vlotte verkoper maar naarmate ze doorhad dat een contract onder onze neus schuiven niet lukte werd ze agressiever in haar taalgebruik. Contract mochten we niet op ons gemak lezen. Voor de zekerheid hebben we dan niets getekend. Achteraf opgezocht en online.be maakt dus deel uit van Proximedia die kleine zelfstandigen oplicht. Mijn man is zelf nog maar 3 maand actief. Wij vonden het al verdacht dat wij alleen een actie kregen waarin we een website kregen twv €3500.

Dimitri

We zijn 2022 en ze zijn idd nog steeds bezig mensen op te lichten ik maak dit zelf mee momenteel en binnekort trekken ze mij dus voor de rechter…

Wouter

Bij mij net hetzelfde. Ben gestopt met betalen nadat ik hun diensten en facturen heb betwist. Nu trekken ze mij voor de rechtbank voor het betalen van +- 20k.

Liever niet - Ex werknemer van Proximedia

Dit is een kopie van mijn conversatie, op de dag van mijn ontslag (01-09-2022) De communicatie tussen mij de hr. T

Je mening/ en zorgen uitten heeft hier ook geen zin

Ik:
Beste hr T,

Jammer dat het zo gelopen is. Een lange werkrelatie zat er toch niet in.

Dit zal ik toelichten.

A. heeft een serieus drankprobleem. Die dagen dat ik met hem op pad was, dronk hij sterke drank. Verhuld en verstopt in een thermosfles. Om mijn vermoedens te bevestigen, heb ik zijn thermofles geopend toen hij ‘weer’ naar supermarkt binnenliep en ik maar ‘weer’ moest blijven zitten. En ik ben zo ‘stout’ geweest om dit vast te leggen op film. (Die wil ik je wel sturen op verzoek) Meerdere malen werd deze fles gevuld met sterke drank.

Jij bent hier van op de hoogte gebracht in het verleden weet ik inmiddels. En er was wel meer aan de hand met Alex. Collega’s weten er van, maar er wordt niks mee gedaan.

Ik ben 37, vader van *4 schatten van kinderen*.
Maar ik heb een nette, correcte en op basis van de juiste normen en waarden, opvoeding genoten. En daar ben ik trots op.

Als Alex 1 van mijn kinderen onder de auto krijgt, zou ik hem, en degenen die hiervan op de hoogte zijn binnen MKB NOOIT KUNNEN VERGEVEN!
En dan zou ik niet voor mijzelf in kunnen staan.

Dit is de reden dat het niet werkte. Ik ga er tegen in, en heb weinig respect en ontzag voor mensen als Alex. En heel eerlijk heb ik moeite met Alex.

Dit heb ik na de tweede ‘op de baan’ dag met mijn broer en mijn vriendin besproken.

Maar goed, als ook jij al op de hoogte bent, alle collega’s het schijnen te weten…. Wat moet ik dan!?

Doe er mee wat je wil……maar mocht er ooit iets gebeuren omtrent Alex en zijn drankgebruik in het verkeer. Klap ik uit de school!

Succes met je verdere carrière! Voor de rest had ik je echt wel hoog zitten en lijk jij mij echt wel een toffe peer.

Vriendelijke groet,
Liever niet.

Ik neem aan dat je het filmpje niet hoeft te zien.

Reactie van de hr T.:
Beste Ruben,

Ik wens je veel succes met je verdere carriere. Ik hoop dat je al je persoonlijke problemen waardoor je enorm onder stress staat oplost.

Nogmaals veel succes!

Ik:
😝👍🏼 mooie reactie! Thnx Heino. Top
😉

Ik:
Welke persoonlijke problemen? Ik zit in een juridisch conflict. That’s it

Stefanie

Hier ook net hetzelfde , 😔 mij laten vangen in hun oplichting net , ik zou ook gedagvaard worden voor de ondernemingsrechtbank , moest iemand mij ook kunnen verder helpen die de zaak al heeft kunnen winnen .. stefaniedergez69@gmail.com
Hoop op hulp 🙏🏼

Lynn

hier heb ik me ook laten. vangen ik heb ze meerdere malen gezecht dat ik niet wou maar ze stuurde me gewoon telkens andere personen .
ze lieten me letterlijk niet gerust Da mijn partner zei kralen we het proberen en we zien wel er was ons ook beloofd dat we een proef periode kregen en als het binnen de 3 maand niet lukte ze het contract stop zetten ze hebben me zelfs met iemand laten bellen dat zogezecht op een half jaar van. bijberoep na hoofdberoep gegaan was . maar wrs ook gewoon iemand aan de telefoon gekregen dat daar wekte want als ik daarna dat bedrijf op zocht vond ik het niet terug . nog 2 jaar en half hang ik aan die paljassen vast en precies niemand dat iets kan doen

Kank

Ik ben ook opgelicht !!!
Ik zoek die jongen die mij de contract liet tekenen
En als ik die pak mogen ze mij voor de rechter slepen

Criscris1701@yahoo.com

Hallo
We hebben ook op 20/01/2023 op een cafe gewest met 2 jongens blijkbaar Frank en Ayoub die beloften dat we moeten snel tekenen omdat we gaan veel projecten krijgen van hem.
Ik heb facturen gekregen van 189€+139€ die blijkbaar komen mandelijks.
We hebben geen project met hem kunnen doen omdat deze zijn te veer of niet bereikbaar
ik heb gevraagd bij Online, Click+ en Proximedia om te stopen en ze vragen 40% van totale som waarvoor is een overeenkomst van 48 mand.
Een advocat van Hasselt met naam Herman Driessen blijkbaar heeft gewonnen tegen Proximedia.
Heeft iemand een andere advocate gehoort dat nog tegen die dieven had gewonen?

Marco

ik ben Marco, Jonge ondernemer die 3 maanden geleden zijn eigen zaak gestart heeft. ook ik heb me laten vangen door dit malafide bedrijf, Maar ik laat het er niet bij. ik ben in contact met advocaten. ik zoek mensen die graag dit zaakje geeft wat ze verdienen. zijn jullie into rechtvaardigheid en willen jullie van deze gangsterpraktijken af? voel je vrij om me te contacteren. Samen sta je sterker dan alleen.
groetjes..

+32493865080

Kevin

Ik vraag mij af waarom dit soort bedrijven nooit succes hebben bij mij? Oja wacht. Omdat ik ze de laan uit mep met hun domme praatjes. Ik wil iedereen adviseren om eens wat bokslessen te nemen, ookal zijn het er maar 3, dan heb je al een vrij grote voorsprong en maak je zo korte metten met dit soort achterlijke mensen…. Kennelijk werkt de normale manier niet meer en moet je helaas wel dit soort spartaanse maatregelen nemen….

KJ

Hoi allen, wat een hoop mensen die opgelicht zijn door dit bedrijf. Ik ben werkzoekende en heb gister een vacature gevonden via indeed om aan de slag te gaan in de marketing. Gezien mijn kennis en werkervaring heb ik me gesolliciteerd. Ben zojuist een half uur geleden benaderd door een werknemer daar en door het gesprek en mijn vragen kon ik vaststellen dat ze geen kennis hebben van marketing. Naarmate ik inhoudelijke vragen begon te stellen kwam het punt dat ze je een training geven van 2 a 3 uren; waarbij ze je een sales pitch zullen leren. Dit betekent dat je dus geen marketings achtergrond hoeft te bezitten maar slechts een mooi praatje moet weten te houden. Degene aan de telefoon begon me meteen te verleiden dat er werknemers meer dan 6.000 netto per maand verdienen. Dit was merkwaardig voor mij; omdat het erg onprofessioneel is om een kandidaat zo te hoeven verleiden. Hiervoor werd ik nieuwsgierig en ben ik meer informatie gaan opzoeken over dit bedrijf. Nu ik dit alles lees zal ik mijn kennismakingsgesprek afzeggen. Ik wens iedereen het beste met de rechtzaken en het overwinnen van een trauma/slechte ervaring. Groet, KJ

Emilie

Ze zijn nog steeds bezig. Ik heb een opstartende podologiepraktijk in bijberoep en vorig jaar werd ik gecontacteerd door een jongeman die op zoek was naar kleine bedrijven om mee te doen aan hun “tijdelijke” online campagne voor meer online zichtbaarheid. Of hij eens vrijblijvend langs kon komen? Goed, ik wou weleens luisteren. Afspraak ingepland, maar ik was niet thuis en kon het niet noteren. De naam van het bedrijf werd ook snel-snel gemompeld en had ik niet meegekregen. Ze zouden een dag of twee op voorhand nog eens bellen om te bevestigen. Niets meer gehoord, tot ze een halfuur op voorhand ineens belden dat ze onderweg waren.

Ze komen per twee. De ene is ‘geen verkoper, maar is van marketing’ en de ander is ‘in opleiding’. Ze hebben uiteindelijk 2 uur bij mij gezeten en ik heb ze met alle moeite van de wereld buiten gekregen zonder te tekenen. Gelukkig, want mijn vermoeden dat het om louche zaken ging, werd al snel bevestigd.

Enkele rode vlagen:

– Ze zoeken kleine bedrijven die mee willen doen aan hun actie, in ruil dat hun websites als referentie kunnen gebruikt worden. Hun huidige klanten zijn zogezegd voornamelijk multinationals. Hoe in hemelsnaam rijf je eerst de grote spelers binnen, maar heb je wel een hele campagne nodig om kleinere klanten aan de haak te slaan?

– Ze geven je het gevoel dat jij hén moet kunnen overtuigen waarom jouw bedrijf mee moet mogen doen aan hun ‘actie’.

– Ze weigeren om het contract of de samenwerkingsovereenkomst achter te laten ‘want de inhoud mag niet bij concurrenten belanden’. Op die manier heb je geen tijd om de kleine letters te lezen en verder na te denken. Je kan de dubbelpagina aan kleine lettertjes enkel lezen terwijl ze ongeduldig op je vingers zitten te kijken.

– Hard selling: je moet nu beslissen en tekenen, want morgen is het misschien al te laat en doet er een ander bedrijf mee in jouw plaats.

– Gaslighting: Ze spelen met je gevoelens en geven je het gevoel dat je niet proactief genoeg bent als ondernemer, dat je niet bereid bent om te investeren en dat je de impact van hun actie onderschat. Achteraf las ik dan dat hun abonnement bij velen amper tot geen extra klanten opleverde.

– AFE Media wordt zo min mogelijk bij naam genoemd. Ze stelden zich bij mij voor als West TV.

– Spuuglelijke voorbeelden van websites die ze gemaakt zouden hebben.

Ze kunnen het heel mooi brengen. Vlot verwoord, klassieke verkoopspraatjes. Vriendelijk tot je niet wil tekenen. Maar het is allemaal veel te mooi om waar te zijn.

joey - proximedia/mkb clickservice

ben ook op 30 september 2022 benaderd door ene erwin van MKB clickservice blijkt door zoeken op google het zelfde bedrijf te zijn als proximedia, en hebben ook nog een naam BeUp ook het zelfde bedrijf ik heb dus een online webshop en dacht dit is wat voor mijn,ben er achter gekomen door een paar dingen op te zoeken op google dat dit een wurgcontract blijkt te zijn, ook las ik op google dat hier veel gedupeerde waren, heb gelijk dit oplichtings bedrijf gebeld dat ik van alles af wou en per direct wil ontbinden, daar is niks mee gedaan wel gewoon maandelijks factuur blijven sturen van 289,euro elke keer gebeld en gemaild dat ze hier mee moesten stoppen hebben ze ook geen gehoor aan geven nu hebben ze een deurwaarder gestuurd met een dagvaardiging op 14 september 2023 voor een bedrag van 6500,euro heb hier aangifte van gedaan op het politiebureau en melding gemaakt bij radar/klacht.nl/fraudedesk/Kvk/gemeld.nl en ben nog steeds bezig want laat het er zeker niet bij zitten tot ik van deze hufters af ben.

Barmak

Ik ben nu bezig met een grote rechtszaak tegen Proximedia en aansluitend heb ik ook Hetnieuwsblad gecontacteerd. Zij zijn heel geïnteresseerd om hierover te schrijven. Wij zoeken nu zoveel mogelijk getuigen (slachtoffers). Als je wilt mag je mij contacteren op Barmak2020@gmail.com – Ik zal jullie in contact brengen met de journalist.

Caroline - Salts For Life BV

Helaas ben ook ik in deze praktijken verzeild geraakt.
vandaag een rechtzaak gehad met helaas een schikking als gevolg omdat de contracten zo dichtgetimmerd zijn en ze bewijslast achterhouden.
Weet iemand van jullie toevallig nog dat er aan het einde een geluisopname gemaakt wordt? Hierin heb ik namelijk de opzegtermijn betwist die we mondeling afgesproken had en die in het contract ineens op 24 maanen stond.
Er werd mij vandaag in de Rechtzitting medegedeeld dat er NOOIT geluidsopnames gemaakt worden. Dat dit hun werkwijze niet is.
Even later wordt wel gezegd dat ze wel records bijhouden van alle telefoongesprekken .
WIE HEEFT ER OOK EEN GELUiDSOPNAME MEEGEMAAKT?
info graag naar saltsforlifesomeren@gmail.com
Als ik nog iets tegen de praktijken van deze firma kan doen zal ik het zeker niet nalaten.
Meneer E.n.s S.sm.z u wordt bedankt voor uw frauduleuze handelingen en ik vertrouw erop dat u en met u all degenen bij Proximedia MKB Clickservice eens meegaan maken wat de Karmische wetten inhouden!
LET OP:
Vertegenwoordiger komt ongevraagd en is opdringerig wil vandaag een afspraak ivm een actie .
Je hebt geen bedenktijd
Het voorblad is heel anders dan het doordrukblad en het origineel mag niet behouden worden.
Er wordt een geluidsopname gemaakt
Men houdt zich niet aan de gemaakte afspraken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond