Deel dit artikel
-

Belgische megazaak tegen omstreden sitebouwer Proximedia, oud-werknemers klappen uit de school

De Belgische procureur heeft vorige week voor de correctionele rechtbank van Brussel strafrechtelijk duizenden euro’s aan boetes gevorderd voor sitebouwer Proximedia en het daaraan gerelateerde Acess From Everywhere (AFE) Benelux. Beide staan terecht voor oneerlijke marktpraktijken in de periode 2014 – 2015. Het megaproces wordt vandaag voortgezet.

Een kleine honderd zelfstandigen zeggen slachtoffer te zijn van agressieve commerciële praktijken van sitebouwer Proximedia. Ze hekelen diverse oneerlijke praktijken, zoals het niet naleven van contracten, misleidende reclame en verschillende verkooptechnieken bedoeld om de klant op het verkeerde been te zetten.

Een verwarmingsmonteur, een elektricien, een architect en een aannemer behoren tot de gedupeerden. ​’Alles is gedaan om de waakzaamheid van de mensen te misleiden,’ vertelde hun advocaat. ‘De slachtoffers zijn niet onwetend. Het zit gewoon heel slim in elkaar.’

De Franstalige RTL interviewde oud-werknemers van Proximedia die de praktijken bevestigen, waaronder Antoine (schuilnaam): “Het gaat erom dat je weggaat met de handtekening van de klant, het maakt niet uit hoe en waar je het ondertekent.”

Claire (schuilnaam) voegt daaraan toe: “We moesten vooral jonge zelfstandigen benaderen, die minder dan drie maanden actief zijn, zodat ze niet op de hoogte waren van de activiteiten van Proximedia.”

De pleidooien van de burgerlijke partijen in het proces tegen Proximedia in het nieuwe Brusselse justitiegebouw, gelegen op het voormalige NAVO-terrein in Haren, zijn afgelopen. Komende week komt de verdediging aan het woord.

Proximedia is ook in Nederland al jaren negatief in het nieuws en de klachten komen ook al jaren op hetzelfde neer: agressieve verkooptactieken in combinatie met beloften die niet worden nagekomen. Bedrijven die weigeren te betalen worden meestal voor de rechter gesleept: soms met succes, maar even vaak ook niet.

In een zaak tegen Impress, een eenmanszaak die ambachtelijk vervaardigde wenskaarten verkocht, oordeelde de rechter een aantal jaren terug nog dat Proximedia ‘in ernstige mate wanprestatie pleegde’. En dus mocht Impress de overeenkomsten die het had gesloten met Proximedia voor internetdiensten beëindigen zonder dat zij de contractuele opzegvergoeding – 40 procent van de resterende termijnbedragen – hoefde te betalen.

Proximedia is, onder namen als BeUp, overigens nog steeds actief op de Nederlandse markt met een kantoor in Ijsselstein.

In Nederland wordt volgende maand een rechtszaak gevoerd tegen het vergelijkbare Vandaag Online. Precies een jaar geleden besteedde het programma Kassa nog aandacht aan dit Nederlandse bedrijf van oud-werknemers van Proximedia Douglas van W. en Heino T. Een voorloper ging failliet nadat Proximedia de beide mannen voor de rechter had gesleept vanwege een concurrentiebeding.

T. beweerde op LinkedIn dat hij directeur marketing is van Google. Dat klopt met de nodige fantasie een heel klein beetje. Bij de Kamer van Koophandel heeft hij zich laten inschrijven als Google Display Network.

Tegenover Emerce belooft de gegevens aan te passen. Hij ontkent directe bemoeienis met Vandaag Online.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

David De Smedt - Maaldry VOF

Zelf nu zijn ze nog steeds bezig , ben nu juist op politie kantoor om klacht neer te leggen .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond