Deel dit artikel
-

Belgische politiek bezorgd om Alibaba Luik

In België dringt het besef door dat de logistieke hub die Alibaba in Luik bouwt met de opening daarvan tegelijk de deuren open zet voor personele bewegingen van spionnen en onbedoelde datastromen. De politiek uit zijn zorgen.

Honderd miljoen euro investeert Alibaba in de bouw van een logistieke hub in Luik. Later dit jaar zal de locatie fungeren als een opslagplaats en doorgeefluik van miljoenen pakketjes die Europese consumenten bij Chinese verkopers plaatsen.

De hub bevindt zich op de luchthaven op een plek die voor het normale publiek is afgeschermd. Personeel van en aannemers die werken voor Alibaba hebben daarmee toegang tot gevoelige locaties. Bovendien hebben ze toegang tot de goederenstromen en de meta-informatie die daarmee gemoeid gaat.

In België is de politiek onrustig geworden, omdat met de opening van het logistieke centrum direct de deuren open gaat voor spionnen. Een Chinese wet verplicht Chinese bedrijven, waar ze ook ter wereld opereren, om wanneer daartoe aangezet samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten.

China verzet zich via de Belgische ambassade tegen de suggestie en ziet het als een overdrijving en ongefundeerde laster. “Deze opmerkingen zijn een kopie van de ‘China Threat Theory’.”

Online uitgave Politico ziet dat de discussie verder op ministerieel niveau wordt opgepakt. De ministers van Buitenlandse Zaken spraken elkaar vorige week. De Chinese minster roept zijn collega op een stabiele relatie voor lange duur na te streven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond