Deel dit artikel
-

Belgische toezichthouder wil breedbandmarkt openbreken

De Belgische toezichthouder CRC gaat de internetbranche openbreken, onder meer via de verlaging van de wholesaletarieven en nieuwe toegangsvoorwaarden.

Na grondige analyse blijkt dat er nog steeds een gebrek aan concurrentie is op de Belgische markt voor breedbandinternet en omroep (pdf).

De CRC (de Conferentie van telecommunicatie- en mediaregulatoren, te weten het BIPT, de CSA, de Medienrat en de VRM) stelt vast dat Proximus, Telenet, Brutélé en Nethys nog steeds een aanmerkelijke marktmacht hebben op de wholesalemarkten (verkoop van diensten aan operatoren). De CRC besluit daarom dat de netwerken van Proximus, Telenet, Brutélé en Nethys open moeten blijven voor concurrerende operatoren die toegang vragen.

Grote operatoren worden niet aangespoord om met elkaar te concurreren (de prijzen blijven stijgen) en zonder regulering zou er nog minder keuze zijn voor de gebruikers. Voor de consumenten die bundels kopen stijgt de prijs regelmatig ook al is deze vaak veel duurder dan in de buurlanden.

Kabelbedrijven zijn voortaan verplicht om toegang te verlenen tot een ‘alleenstaande’ breedbanddienst. Het nieuwe glasvezelnetwerk van Proximus (dat geleidelijk aan het kopernetwerk vervangt) moet eveneens worden opengesteld.

De regulering zal deels worden opgeheven in de zones waarin ten minste drie onafhankelijke aanbieders met snelheden van 30 Mbps en meer actief zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond