Deel dit artikel
-

Ben Verwaayen stapt op bij Alcatel-Lucent (update)

Ben Verwaayen kondigt vandaag zijn ontslag aan bij telecombedrijf Alcatel-Lucent. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het besluit zou wederzijds zijn genomen, maar de krant meldt dat diverse bestuurders ontevreden waren over het trage herstel van het bedrijf. Het vertrek is inmiddels bevestigd.

In een verklaring laat Verwaayen weten dat het een ‘moeilijk besluit was om te tekenen voor een nieuwe termijn, maar dat nu het moment is voor nieuw leiderschap’.

Het ontslag komt op de dag dat het bedrijf zijn jaarcijfers over 2012 publiceert. Die schijnen volgens de WSJ weer niet best te zijn. Er is een nettoverlies van 1,37 miljard euro. Alcatel-Lucent, dat apparatuur levert aan alle grote telecombedrijven in de wereld, zou afgelopen jaar achthonderd miljoen euro hebben opgebrand. Eerder sloot Alcatel-Lucent een lening af van twee miljard euro – met dertigduizend octrooien als onderpand – omdat er geen geld meer in de kas zat.

Verwaayen kwam eind 2008 bij Alcatel-Lucent nadat hij BT Group had getransformeerd tot een technologisch geavanceerd bedrijf dat vooral in glasvezel investeerde. Verwaayen begon zijn nieuwe baan met de verkoop van een belang in defensieaannemer Thales. R&D-geld ging van 3G naar 4G. Toch versloeg Huawei Alcatel-Lucent met een compact systeem voor telecomaanbieders dat alle mobiele technieken -2G, 3G en 4G – samenbracht.

Met name in Europa gaat het slecht. In het derde kwartaal was er al negentien procent minder omzet. Op het gebied van internetrouting kon Alcatel-Lucent niet op tegen Cisco Systems en Juniper. R&D uitgaven bij Alcatel-Lucent staan onder druk, bij Ericsson liggen die nu al 47 procent hoger.

Sinds de fusie van Alcatel en Lucent in 2006 heeft het aandeel 87 procent van zijn waarde verloren.

Verwaayen (1952) begon zijn loopbaan als hoofd Public Relations van NSEM-ITT, waar hij vervolgens algemeen directeur werd. In 1988 werd hij president en managing director bij het toenmalige PTT Telecom. Vooral daar rees zijn ster. De Nederlander was ook actief VVD-lid en zat in de commissie die in 2006 het VVD-verkiezingsprogramma schreef voor de Tweede Kamer-verkiezingen van dat jaar.

Om 1 uur vandaag is er een persconferentie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond