Deel dit artikel
-

‘Beoordeling sites is mensenwerk’

Meestal zijn het machines die websites evalueren. Hun oordeel blijft veelal beperkt tot kwantificeerbare gegevens. Voor oordelen die zich verder uitstrekken en bijvoorbeeld ook taalgebruik en navigatiegemak in de conclusie betrekken, zijn mensen noodzakelijk, aldus 2C . Dit bedrijf biedt deze handmatige rapporten gratis aan.

Communication Consultancy ofwel 2C is een adviesbureau dat zich onder andere richt op het beoordelen van websites. Uniek aan haar werkwijze is dat ze zich niet louter baseert op de getalsmatige gegevens, als bezoekersaantallen en verkoopcijfers. In het eindoordeel worden ook taalgebruik, navigatiegemak en het effect van communicatie betrokken. Dat kan niet alleen aan software worden overgelaten.

Een dergelijk oordeel vereist menselijke inzet. Volgens het persbericht van 2C schrijven medewerkers binnen drie dagen een rapport over een website. Bij grote drukte duurt het vijf dagen voordat ze hun conclusies hebben getrokken. De rapporten zijn kosteloos verkrijgbaar. welke rol speelt de menselijke factor, vroegen we aan directeur Bastiaan Klooster.

'Als het gaat om subjectieve zaken als tekst, afbeelding en gebruikersgemak dan voldoen de bestaande softwareprogramma's niet aan de eisen van gedegen evaluatie,' licht Klooster toe. 'Vandaar dat we de beoordeling van sites aan onze medewerkers overlaten. Dat wil zeggen: voorlopig. Want 2C is een nieuw bedrijf, begonnen in oktober, met zes werknemers.'

Jullie dienst is gratis. Waar doet 2C dat dan van?
'De beoordelingsservice is een vorm van reclame waarmee we het bedrijf in de markt willen zetten. Zodra onze orderportefeuille is gevuld, stoppen we ermee of gaan een honorarium vragen. Dat hangt van de omstandigheden af. Zes medewerkers is natuurlijk niet al te veel, en hun werk is in eerste instantie toch het adviseren van bedrijven over de effectiviteit en verbetering van hun websites binnen de organisatie als geheel. Beoordeling van hun websites is daar slechts een onderdeel van.'

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond