Deel dit artikel
-

Betaalorganisatie Sixpack afgeblazen

ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank en Vodafone hebben besloten om per 1 juli 2012 de huidige Sixpack samenwerkingsvorm, gericht op de introductie  van betalen met de mobiele telefoon aan de kassa, te beëindigen. Er zijn betere manieren om het doel te bereiken, zo laten de initiatiefnemers weten.

De partijen treden de komende tijd in overleg om de samenwerking op een andere  manier gestalte te geven. Medio 2011 tekenden de partijen een samenwerkingsovereenkomst om in Nederland gezamenlijk een systeem te introduceren voor dienstverlening op basis van mobiele telefoons, die uitgerust zijn met NFC (‘Near Field Communication’). Naast betalen zouden ook andere diensten zoals loyaliteitssystemen, theater en bioscooptickets, openbaar vervoer en  identiteitsbewijzen worden ondersteund door een gezamenlijk platform. Hiervoor zou een nieuw bedrijf worden ingericht als ondersteunende serviceorganisatie.

Maar men is tot inzicht gekomen dat de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt. Ontwikkelingen in de markt bieden inmiddels mogelijkheden, die de noodzaak  wegnemen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten. “Het gaat met name om het ondersteunende platform dat gebruikt wordt voor het veilig uitvoeren van transacties, dat wat wij een trusted service manager (TSM) noemen,” zegt Wim Westerhof, programmadirecteur van Sixpack, tegen Emerce. “Dat soort diensten wordt inmiddels in ruime mate door derden aangeboden. De vraag is nu welke partij we die opdracht gaan gunnen.”

De introductie van mobiele betalen is daarmee niet van de baan, benadrukt Westerhof. NFC betalingen worden in de loop van volgend jaar verwacht.

Deel dit bericht

2 Reacties

Surfer

Breaking indeed!

Maar met zes (later vijf) kapiteins op ’t schip viel dit te verwachten.

Ik denk dat NFC-betalingen beter van de grond komen als één sterke partij (bijvoorbeeld Google of Apple) het dicteert en introduceert.

Een bank of telco kan het beter regelen met een (aantal) bilaterale overeenkomst(en). Ik schat Rabobank wel in dat ze een deal gaan maken met KPN of een andere telco om dit van de grond te krijgen.

Wat het allemaal wel lastig maakt, is dat de omzet voor telco-begrippen erg klein is: een fysieke bankpas kost een bank ongeveer 10 Euro per 4 jaar. Dat is een omzet van ongeveer 0,20 Euro per maand. Op een ARPU van 20 – 50 Euro is dat wel heel weinig. En dus kan/wil een telco daar weinig voor bouwen.

Ter informatie: Google biedt de service Google Wallet helemaal gratis aan richting banken.

Mobiele brigade

Typische bankarrogantie:”De vraag is nu welke partij we de opdracht gaan gunnen”. Weer miljoenen door de plomp in een project waar iedere nuchtere Hollander 2 jaar geleden al van kon zien dat het nooit wat kon/zou worden. De NL banken hebben zich al jaren geleden in het pak laten naaien door mastercard en visa maar doen nog steeds heel stoer (lees: arrogant) of ze zelf aan het stuur zitten. Helaas, er rest hen en ons niets anders dan dansen naar de pijpen van Amerikaanse betaalschemas. Kunnen ze meneer Westerhof misschien een baantje als stempelaar geven? Voor iets anders deugt deze man overduidelijk namelijk niet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond