Deel dit artikel
-

Betaalverwerker Wirecard vraagt faillissement aan

De Duitse betaalverwerker Wirecard, een concurrent van Adyen, heeft donderdag het faillissement aangevraagd.

Het bedrijf wordt verdacht van boekhoudfraude. Accountantskantoor EY trof een gat in de financiën aan van bijna 2 miljard euro. De vermiste miljarden waren zogenaamd ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank ontkende dat.

De publicatie van het jaarverslag over 2019 werd uitgesteld en het bedrijf trok zijn financiële resultaten over 2019 en het eerste kwartaal in. Al eerder waren er verdenkingen van malversaties, maar Wirecard probeerde met een KPMG onderzoek de geruchten te ontzenuwen.

Vrijdag stapte topman Markus Braun al op vanwege de affaire, inmiddels is hij aangehouden. CFO Jan Marsalek werd maandag ontslagen.

Het aandeel Wirecard stond vorige week nog boven de 100 euro, nu is het nog maar 1 euro waard.

Een groot aantal klanten is naar aanleiding van het nieuws al opgestapt. Het eind jaren negentig opgerichte bedrijf heeft 280,000 klanten, waaronder Allianz, KLM, Qatar Airways, Rakuten.com en Transport for London.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt een rechtszaak te starten tegen Wirecard en de accountant van het bedrijf. Dit jaar heeft de VEB en European Investors (de naam van de VEB buiten Nederland) Wirecard en EY al aangesproken over het gebrek aan transparantie.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond