Deel dit artikel
-

Betalen met selfie wordt officieel

MasterCard en International Card Services (ICS) gaan hun betaaltechnologie met biometrische authenticatie grootschalig uitrollen na een succesvolle proef in Nederland. Gebruikers kunnen zich identificeren met vingerafdruk of selfie.

Zo’n 750 ABN AMRO-creditcardhouders hebben zes maanden lang zonder pincodes, wachtwoorden of bevestigingscodes eenvoudig hun online aankopen afgerond.

Negen op de tien deelnemers geeft aan dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor biometrische authenticatie. En bijna driekwart van de gebruikers denkt dat biometrisch betalen zorgt voor vermindering van het aantal fraudegevallen.

Volgens Arjan Bol, Country Manager MasterCard Nederland, heeft de proef in Nederland geleid tot commerciële interesse vanuit de gehele wereld en een extra pilot in Canada. Voor eind 2017 wil MasterCard de technologie in grote delen van Europa kunnen aanbieden. Dat hangt overigens wel af van de bereidheid van banken. Die geven immers de MasterCard creditcards uit.

Bol kon tegenover Emerce nog niet zeggen welke Nederlandse banken gaan instappen. Gebruikers moeten namelijk een creditcard hebben, willen zij deze betaalmethode kunnen gebruiken. MasterCard Nederland kijkt ook naar mogelijkheden om de Masterpass Wallet in Nederland geïntroduceerd te krijgen. Die kan aan iedere bankkaart worden gekoppeld. Die Wallet biedt nog geen ondersteuning voor biometrie.

Het voordeel van biometrie ten opzichte van wachtwoorden is volgens Bol het gemak. Mensen vergeten wachtwoorden, waardoor het betalingsproces onnodig lang en complex is. Tijdens het afrekenen in een webwinkel krijgt de consument een pop-up op zijn mobiele telefoon waarin hij eenvoudig met een vingerafdruk of gezichtsherkenning de transactie kan autoriseren.

De vraag is overigens wel of de belangstelling in Nederland erg groot zal zijn. In Nederland wordt online eerder met iDEAL dan met creditcards betaald. Volgens Bol wordt nog altijd 12 procent van de betalingen met de creditcard afgehandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond