Deel dit artikel
-

Betere lange weersverwachtingen voor KNMI dankzij AI

Het KNMI gaat voor betrouwbare weersverwachting kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om te leren van fouten uit het verleden.

Voor weersverwachtingen van meer dan twee weken vooruit is het belangrijk dat ze niet van dag tot dag geïnterpreteerd worden. De verdeling van warme en koude lucht is namelijk alleen voorspelbaar als naar het gemiddelde over lange periodes en grote gebieden wordt gekeken. Bovendien moeten de omstandigheden juist zijn.

Dankzij AI komt men nu een stap verder. Specifiek heeft KNMI een methode ontwikkeld die het archief van natuurkundige weersverwachtingen vergelijkt met het werkelijk opgetreden weer. Het algoritme leert vervolgens om foute verwachtingen te corrigeren, en toont onder welke omstandigheden de fouten optreden. Zo leerde men dat processen in de tropische Stille Oceaan belangrijk kunnen zijn voor zomerhitte in Europa.

Met AI kunnen lange termijnverwachtingen mogelijk verbeterd worden. Professionele afnemers zoals veiligheidsregio’s en waterschappen kunnen daarvan profiteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond