Deel dit artikel
-

Beursgang makers Candy Crush mislukt

De beursgang van de makers van Candy Crush is uitgedraaid op een mislukking. King Digital Entertainment ging gisteren naar de beurs, maar de koers eindigde 15 procent lager.

King Digital Entertainments werd naar de New York Stock Exchange gebracht voor 22,50 dollar per aandeel. Dat maakt het Brits/Zweedse bedrijf in een klap zeven miljard dollar waard. Maar het niveau werd niet vastgehouden.

De koers leverde direct na opening zo’n tien procent van zijn waarde in, en binnen drie kwartier zakte de waarde van de 22,2 miljoen aandelen zelfs tot iets meer dan twintig dollar. Een kleine één miljard dollar aan marktwaarde ging niettemin verloren.

Beleggers zijn niet overtuigd van het verdienmodel. De spellen worden gratis weggegeven, en gebruikers moeten extra betalen om verder te komen in een spel. Toch verdiende het bedrijf vorig jaar 568 miljoen dollar op een omzet van 1,9 miljard.

De hele week al hebben internet aandelen het al zwaar te verduren. De koers van spelletjesmaker Zynga daalde 9,7 procent, die van Twitter dertien procent. Facebook ging twaalf procent omlaag, en kreeg gisteren nog meer klappen na de overname van Oculus VR.

Volgens insiders heeft de mislukte IPO gevolgen voor andere bedrijven die van plan zijn naar de beurs te gaan.  Het zou kunnen leiden tot uitstel of afstel. Uiteraard kan de koers van King Digital zich nog herstellen. Het debuut van Facebook was ook een drama, maar de koers ging uiteindelijk toch flink omhoog.

Deel dit bericht

11 Reacties

C. Valli

Iedereen denkt bij succes nu kunnen wij ook naar de beurs, het houdt een keer op…

Jan van Ottele

Beste redactie,

Wat is er precies mislukt aan de beursgang?

Aandelen van King zijn nu beursgenoteerd, het beoogde bedrag voor de IPO is uit de markt gehaald. Volgens mij is de beursgang 100% geslaagd!

Ze hebben het zelfs voor mekaar gekregen om een hoger bedrag per aandeel te krijgen (22,50), dan wat de markt op het einde van de dag gisteren een aandeel waard vond.

John

Jan, lees de zure Amerikaanse commentaren even, of het FD van vanochtend. Te veel bedrijven willen profiteren van de opgaande beurzen, maar zo langzamerhand komen beleggers er achter dat er weer veel gebakken lucht tussen zit.

Jan van Ottele

@John, mijn reactie was bedoeld voor de redactie die een totaal misleidende titel aan het stukje heeft gegeven.

Tegelijkertijd: 400M winst op een omzet van 1B lijkt me niet echt gebakken lucht.

John

En dan mag ik niet reageren, of zo? Het idee van een beursgang is niet dat je 15 procent onder de openingskoers eindigt. Dat wijst niet bepaald op veel vertrouwen van beleggers en heeft zijn uitstraling op andere beursdebuten.

Jan van Ottele

De indruk wordt gewekt dat een beursgang gelukt is, wanneer de koers op het einde van de eerste dag hoger is dan de openingskoers. En dat een beursgang mislukt is wanneer de koers lager is dan de openingskoers.

Dat is de compleet verkeerde voorstelling van zaken door dit stukje.

Een beursgang is gelukt wanneer de aandelen verhandeld kunnen worden. Dat is alles. De rest is stemmingmakerij.

Dan

Een beursgang waarbij de koers op de eerste dag naar boven schiet (door het aandeel te laag in de markt te zetten) is trouwens een ideale manier voor zakenbanken om geld een bepaalde kant op te sturen (van te voren ingelichte politici) zonder een strafbaar spoor achter te laten…!

Jan Libbenga (redactie Emerce)

Jan, je zit fout met je cijfers: de eindkoers eindigde op 19 dollar, niet op 22,50 dollar. De koersval van 15 procent was het grootste sinds de beursgang van Chegg Inc in november. ‘

King stelde zijn beursgang eerst uit omdat men wilde wachten op nieuwe kaskrakers, kennelijk was de verleiding te groot en werd de IPO toch doorgezet.. Het rapportcijfer dat beleggers gisteren gaven is een zware onvoldoende, en we moeten zien of dit niet hetzelfde drama gaat worden als Zynga.

Jan van Ottele

@Jan Libbenga: ik heb het over de koers waartegen het aandeel naar de beurs is gegaan. Niet de eindkoers van de dag. Dat is voor het bedrag wat het bedrijf heeft opgehaald tegen de verkoop van x aandelen niet meer relevant.

Waar het mij overgaat is de titel “beursgang mislukt”. Dat is onzin. Toen ik de titel vanochtend las, dacht ik dat alle computers van NYSE doorgebrand waren, of de iemand op de verkeerde knoppen had geklikt, of zoiets dergelijks. Maar niets daarvan: de eindkoers van de dag is lager dan de openingskoers. Big deal. Dat is niet mislukt. Dat is de waardering van de markt voor de aandelen.

De titel: “Beursnotering King geslaagd, maar prijs daalt sterk op de eerste dag” zit dichter bij de waarheid. Klinkt minder sensationeel.

Volgens Emerce (zoek even in archief) was de beursgang van Facebook ook mislukt. Klopt natuurlijk ook niet. De aandelen waren na de eerste dag verhandelbaar op de beurs, dus beursgang geslaagd. En daarna daalde het aandeel wat. En daarna steeg het weer (nu volgens mij 2x de IPO prijs). Heeft niets met het mislukken van een beursgang te maken.

Jan Libbenga

Jan, wij verschillen van mening over het begrip mislukken, en ik denk eerlijk gezegd ook heel veel beleggers.

Rob Baas

King aandelen niets meer waard

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond