Deel dit artikel
-

Beurswaakhond accepteert aanvraag voor cryptofonds Blackrock

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) heeft de aanvraag van Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, voor een zogeheten bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) in behandeling genomen. In augustus valt daarover een besluit.

Het gaat om een beursgenoteerd fonds waarvan de waarde is gebaseerd op een mix van verschillende cryptoproducten. Beleggers kunnen op deze manier in crypto investeren zonder ze daadwerkelijk te bezitten. De verwachting is dat vooral institutionele beleggers zullen instappen.

Er bestaan al diverse spot bitcoin-ETF’s, onder meer in Canada en Europa, maar de bemoeienis van Blackrock zou een enorme opsteker voor de cryptobranche betekenen. BlackRock beheert 9,5 biljoen dollar aan vermogen. Inmiddels hebben ook andere investeringsfondsen aanvragen ingediend.

De introductie van een ETF door Blackrock is opmerkelijk omdat de hoogste baas Larry Flink zich enkele jaren geleden nog negatief uitliet over de Bitcoin. “Bitcoin laat je gewoon zien hoeveel vraag naar het witwassen van geld er in de wereld is.” Nu heeft diezelfde Flink over het ‘digitaliseren van goud’.

In zijn aanvraag geeft Blackrock aan te willen samenwerken met cryptofonds Coinbase.

De eerste bitcoin ETF van Europa wordt later deze maand gelanceerd aan de Amsterdamse beurs. Jacobi Asset Management wilde al eerder zijn ETF uitrollen, maar stelde dat uit na de incidenten met Terra Luna en FTX vorig jaar. Jacobi kreeg in oktober 2021 al goedkeuring van de financiële toezichthouder in Guernsey voor zijn ETF.

Een andere opsteker is het besluit van een federale rechtbank in de VS dat de Ripple, een van de vele cryptovarianten, niet in alle gevallen onder de Amerikaanse effectenwet valt.

Wanneer institutionele beleggers in XRP investeren, is het wel een effect. Ripple moet in dat geval aan de strenge eisen van de SEC voldoen,

Toen de SEC Ripple Labs in 2020 aanklaagde, haalden meerdere Amerikaanse beurzen direct XRP van hun platformen af, waaronder het grote Coinbase. Nu was Coinbase weer de eerste beurs die Ripple weer in zijn portefeuille opnam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond