Deel dit artikel
-

Bezuinigen op detachering zet door in 2003

Nederlandse organisaties en bedrijven bezuinigen komend jaar verder op het inhuren van externe IT-ers. Oorzaak van het snijden in detachering is niet alleen de economische malaise, maar ook de toenemende voorkeur voor pakketsoftware in plaats van maatwerk. Dat stelt het Trendrapport Topmanagement en IT 2003 van onderzoeksbureau Giarte Research.

Giarte Research ondervroeg voor zijn onderzoek 137 "IT-besluitvormers" van grote Nederlandse ondernemingen. Het meest voorkomende onderdeel waarop zij willen bezuinigen is op detachering. Extern, gedetacheerd personeel, zoals programmeurs, zal in 2003 nog minder worden ingehuurd dan in 2002 en 2001, aldus Giarte. Oorzaak is niet alleen de breed gevoelde economische malaise, maar ook de groeiende voorkeur voor meer pakketsoftware in plaats van maatwerk.

Dat laatste maakt dat het Amsterdamse onderzoeksbureau in zijn Trendrapport Topmanagement en IT 2003 betwijfelt of bij een aantrekkende markt de perspectieven zullen verbeteren voor IT-dienstverleners met een sterke afhankelijkheid van detachering. De kwakkelende detacheringsmarkt leidt er wel toe dat de meeste organisaties kunnen profiteren van lagere tarieven, aldus Giarte.

De toenemende populariteit van pakketsoftware past volgens Giarte in de trend dat organisaties kiezen voor standaardisatie van applicaties en services. Daarmee willen zij een betere dienstverlening realiseren én de kosten verlagen. Met het ondersteunen van minder applicaties en platforms "moeten de overzichtelijkheid van de operatie worden verhoogd en de beheerskosten worden verminderd", zo stelt het rapport.

Tegelijk geven veel organisaties aan de komende twee jaar kennis, mensen en middelen te willen centraliseren, bijvoorbeeld in de vorm van competence centers. In sommige gevallen worden complete bedrijfs- en serviceprocessen binnen ondernemingen geconsolideerd. Om te overleven is het volgens veel ondervraagden zaak te focussen op customer facing-processen, meent Giarte . Veel organisaties geven daarom aan volgend jaar belangrijke CRM-projecten te gaan lanceren en initiatieven te ontplooien op het gebied van business intelligence.

Tweederde van de respondenten wil de IT-budgetten in 2003 gelijk laten blijven of laten dalen ten opzichte van dit jaar. Eenderde wil volgens de onderzoekers meer dan vijf procent bezuinigen op IT, zeventien procent van de ondervraagden zelfs meer dan tien procent. Gemiddeld dalen de budgetten zo'n 1,5 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

ixch;ll

Ik heb nog nooit een standaard "pakketsoftware" gezien dat goed functioneerd zonder bedrijfsprocessen aan te passen. Het is of het een (maatwerk) of het ander (aanpassen bedrijfsprocessen). Het is maar waar het geld naar toe gaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond