Deel dit artikel
-

Bibit verkocht aan Royal Bank of Scotland

Betalingssysteem Bibit is onlangs verkocht aan Royal Bank of Scotland. Een overnamesom is niet bekendgemaakt. “Maar reken maar dat het een mooie exit is voor de VC's die hebben geinvesteerd in Bibit en en dat zij wel weten hoeveel een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro waard is,” zegt Pieter van der Does van Bibit tegenover Emerce.

Volgens van Der Does is niet heel bewust voor Royal Bank of Scotland gekozen. “Het had net zo goed een Nederlandse bank kunnen zijn, maar verder zijn we wel heel blij met Royal Bank of Scotland die ook voor de volle 100 procent aandeelhouder is geworden. Het was ook een mooi moment om afscheid te nemen van de venture capitalists.”

Bibit werd aanvankelijk gefinancierd door Residex en door Continuum Group. Die VC's hebben nu een 'elegante' exit gekregen. Bibit is nu niet noodzakelijkerwijs beter af. “Het is voor ons nooit vervelend geweest om door VC's gefund te worden. Maar nu klopt de timing gewoon om afscheid van ze te nemen,” vervolgt van der Does. Hij ontkent dat er ooit sprake is geweest van een beursgang. We hebben altijd alle opties opengehouden,” zegt hij.

Royal Bank of Scotland is al enige tijd actief in Nederland. Bibit Global Payment Services is een van de grotere partijen op het gebied van betaalsystemen. De (veelal internationale) klanten van Bibit zijn bedrijven die hun producten en diensten aanbieden via meerdere verkoopkanalen zoals: call centers, webwinkels, mobiele shops en fysieke winkels.

Deel dit bericht

5 Reacties

Boris

Een indrukwekkende prestatie. Tegen de storm in een bedrijf als Bibit opgebouwd en nu verkocht. Petje af. Ik snap niet dat niet voorpagina nieuws is op alle sites en kranten van Nederland trouwens…

Bas

Een mooie exit, alleen een beetje verwarrend bericht. Is het nu de Bank of Schotland (met dochter Eubos) of de Royal Bank of Schotland? Dit zijn namelijk twee totaal andere banken, die beide gevochten hebben om o.a. NatWest. Ik meen dat de Royal Bank of Schotland die uiteindelijk heeft overgenomen.  Neemt overigens niets weg van de pracht prestatie van Bibit en de vraag die Boris terecht stelt waarom je hier nergens iets over leest.  Felicitaties voor Bibit en het team, en de VC's die toch het bedrijf goed staande hebben gehouden en visie hebben getoond lijkt me.

Dick

Als nieuws de uitzondering is op de regel en de verkoop van Bibit geen nieuws is, is dat goed nieuws voor de Venture Capital sector!

sander

De verkoop van Bibit is in Het Financieele Dagblad van 16-6 wel nieuws. Een klein stukje op de voorpagina, en een hoofdartikel in het tweede katern Beurs & Bedrijf. Daar valt te lezen dat "waarnemers" uit gaan van een verkoopprijs van ongeveer drie keer de omzet, oftewel € 100 miljoen. Proficiat!

Niek van Dijk

Dat Bibit verkocht zou zijn voor drie maal de omzet zegt me niet zoveel. Ik ben benieuwd hoeveel maal de WINST er voor het bedrijf is betaald. 100 maal misschien? Hoe lang duurt het dan voor zo'n investering is terugverdiend? Dat Bibit is verkocht op een gunstig moment voor de VC's staat buiten kijf. Bibit heeft inmiddels behoorlijk wat concurrentie, en is bepaald niet meer de enige speler in deze niche.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond