Deel dit artikel
-

Bibliotheken: modernisering auteursrecht noodzakelijk voor recht op e-lezen

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) pleit voor modernisering van het Europese auteursrecht, zodat bibliotheken makkelijker e-books kunnen uitlenen. Uitgevers kunnen onder het huidige auteursrecht weigeren om e-books aan bibliotheken te verkopen. Daardoor worden bibliotheken beperkt in het uitlenen van e-books.

De openbare bibliotheken willen daarom dat de Nederlandse regering en de Europese Commissie actie ondernemen om het auteursrecht te hervormen. Vandaag werd hiertoe een petitie overhandigd aan Marietje Schaake (lid van het Europees Parlement).

De petitie overhandiging vormt het Nederlandse startsein van de online petitiecampagne ‘The Right to E-read’ van de Europese belangenvereniging voor bibliotheken EBLIDA. De campagne wordt vandaag op de internationale Dag van het Boek en het Auteursrecht in heel Europa gelanceerd.

Volgens Ap de Vries, directeur VOB), zijn bibliotheken ‘een onmisbare plek voor onbelemmerde toegang tot kennis, educatie, literatuur, debat en cultuur. Deze toegang moet zowel fysiek als digitaal gewaarborgd zijn. Het uitlenen van e-books vormt daarom een essentiële uitbreiding van de huidige dienstverlening van bibliotheken.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond