Deel dit artikel
-

Nominaties Big Brother Award naar leden kabinet

Demissionair minister De Jonge (VWS), staatsecretaris van Huffelen (Toeslagen) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn dit jaar allen genomineerd voor de Big Brother Awards 2021. De publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland is een initiatief van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en wordt 13 december uitgereikt.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, welzijn en sport) is genomineerd wegens het onvoldoende gemotiveerd invoeren van het Coronatoegangsbewijs voor steeds meer plekken. De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wilt maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen. Ook is er volgens het rapport geen perspectief op afschaffing van deze maatregel. Vandaag debatteert de Kamer over de 2G maatregel.

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen (Financiën, toeslagen en douane) heeft haar nominatie te danken aan de toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit. Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht: mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst.

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat zij daar juridisch toe bevoegd waren.

Naast de publieksprijs worden ook een door een vakjury gekozen expertprijs en de Felipe Rodriguez Award voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt.

Het publiek kan via www.bigbrotherawards.nl de uiteindelijke winnaar kiezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Makethatthecatwise

Mooi in lijn met de Machiavelli award die Diederik Gommers en Koopmans voor hun huichelachtige beleid hebben gekregen.

https://stichtingmachiavelli.nl/en/scientists-koopmans-and-gommers-receive-machiavelli-award-2020/

En toch berusten velen zich op de politieke onschuld van deze bewindspersonen..

Hidden in plain sight

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond