Deel dit artikel
-

Big Data voorspelt hitpotentie dancenummers

Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen denken met Big Data te kunnen voorspellen welke dancenummers hitpotentie hebben.

Onderzoekers Dorien Herremans, Kenneth Sörensen en David Martens van het Departement Engineering Management (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) hebben een database van dancehits uit de periode 1985 tot 2013 aangelegd, met voor elke hit een aantal muzikale basiskenmerken zoals timbre en aantal beats per minute (bpm).

Ook meer geavanceerde kenmerken werden in kaart gebracht, bijvoorbeeld patronen van het aantal bpm door het nummer heen. Het ontwikkelde model herkende in een testset 83 procent van de nummers correct als hit.

In de online applicatie kan een gebruiker zelf een Mp3 opladen en onmiddellijk zien of een zelfgemaakt dancenummer kans maakt op een notering in de top 10.

De meest recente single Body talk van Dimitri Vegas & Like Mike, het Belgische dj-duo dat recent nog tot ‘s werelds tweede beste dj werd uitgeroepen, heeft volgens het model een kans van 83 procent om een hit te worden. De laatste single van Milk Inc., Don’t Say Goodbye, kwam uit op een score van 76 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

Verhuur geluidsinstallatie

Benieuwd of de voorspellingen ook daadwerkelijk uitkomen..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond