Deel dit artikel
-

Big Tech: ‘Reguleren, niet opknippen’

Opknippen van Big Tech heeft geen zin. Dan krijg je nog meer techreuzen. Er zijn spelregels nodig om Big Tech te reguleren. Dat vonden kandidaat-kamerleden van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD vanmiddag tijdens een door Amnesty International Nederland, Open State Foundation, Waag en Bits of Freedom georganiseerd verkiezingsdebat over digitalisering.

Niet alle kandidaat-kamerleden hadden de juiste feiten paraat, en sommigen sloegen wel erg radicale taal uit, maar ze waren het desondanks roerend met elkaar eens: de macht van de internetreuzen moet gebroken worden. Woorden als ‘manipulatie’ en ‘onbeheersbaar’ vlogen regelmatig over tafel.

De PvdA waarschuwde dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat overheden dat niet kunnen bijbenen. “We moeten versnellen”, aldus Barbara Kathmann van die partij.

Sommige kandidaat-Kamerleden willen dat apps van verschillende partijen, zoals Signal en Facebook, gegevens kunnen blijven uitwisselen en gebruikers niet binnen de eigen muren mogen houden.

Er werd gepleit voor een Europese marktmeester die moet voorkomen dat bedrijven te machtig worden, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar overnames.

Voorkomen moet dat een partij als Amazon ‘je apotheek, dokter en zorgverzekeraar wordt’.

Een aantal Europarlementariërs is een petitie gestart om de Europese Commissie te bewegen tot optreden tegen gepersonaliseerde advertenties. Net als in Brussel bleken de meningen hierover verdeeld. Sommigen zien liever andere maatregelen die de privacy beschermen.

Tiers Bakker van de SP vindt dat er op nationaal niveau ook veel mogelijk is. Hij verwees naar Duitsland waar Google View uit privacy-overwegingen verboden is.

Queeny Rajkowski, gemeenteraadslid voor de Utrechtse VVD, stelde zich van alle gesprekspartners nog het meest reëel op: “Ik mis de balans. Tijdens corona heb ik veel aan sociale media gehad om met mijn familie en vrienden in contact te blijven. We hebben een sterke overheid nodig, maar die moet geen eigen Facebook willen bouwen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond