Deel dit artikel
-

‘Bij online senioren neemt de internetvaardigheid af met de jaren’

Bijna vier op de tien senioren van 75 jaar of ouder zonder internet gebruiken het niet, omdat ze het te moeilijk vinden. Veel mensen vinden zich er te dom voor, omdat ze bijvoorbeeld alleen lagere school hebben gevolgd. Maar ook hoger opgeleiden hebben er problemen mee.

KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, besloot deze groep – via een papieren enquête – te vragen waarom zij niet internetten en werd naar eigen zeggen overstelpt met reacties.

Van de senioren die wel online zijn, verwacht maar liefst driekwart dat internetten in de toekomst voor hen steeds moeilijker gaat worden. Onder meer ouderdom en fysieke gesteldheid spelen daarin een rol.

Bij de online senioren neemt de internetvaardigheid af met de jaren. Zestigers geven zich nog een 9 als rapportcijfer voor hun handigheid, maar bij 75 jaar is dat flink gezakt naar een 5. De redenen: het bedienen wordt te moeilijk (43 procent), gezondheidsproblemen (20 procent), en omdat er niemand meer is om hen te helpen (10 procent).

Bijna drie op de tien digibete senioren hebben internet niet nodig, omdat ze alles via telefoon en papier kunnen regelen. Als deze mogelijkheden wegvallen, komen zij en vrijwel alle andere niet-internetters onherroepelijk in de problemen. Voor nu vinden de meesten het leven zonder internet ook fijner. Zoals iemand schrijft: ‘Zitten ze de hele dag met een kromme rug achter de computer. Als ik boodschappen ga doen, maak ik altijd een praatje. Ik ga elke dag een stuk fietsen en vermaak me goed.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Francis arroo

Ik ben 75 jaar en mijn Ipad al aardig onder de knie. Zou graag willen weten ,hoe ik geblokkeerde namen kan verwijderen uit de verzendlijst van Messenger. Ook overleden personen . Die namen komen steeds langs. Vr groet francis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond