Deel dit artikel
-

Bijna 7 miljoen podcastluisteraars in Nederland

Inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders (18 jaar en ouder) wel eens naar een podcast (49 procent); dit komt neer op zo’n 6,9 miljoen Nederlanders. Niet alleen het aantal luisteraars stijgt, maar ook de intensiteit van luisteren is gestegen (vaker én langer), zo blijkt uit de zevende meting van de Markteffect Podcast Monitor.

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die dagelijks of wekelijks een podcast luisteren in vergelijking met de vorige meting van het onderzoek in december 2021 intensiever zijn gaan luisteren. Het gaat om gemiddeld 116 minuten per week in plaats van 100 minuten.

De podcast lijkt daarmee de ‘dip’ die in december 2021 te zien was, weer iets te boven te komen. Destijds bleef het aantal luisteraars stabiel, maar daalde het aantal minuten en het aantal podcasts dat men luisterde.

De daling kwam onder andere door de (strenge) coronamaatregelen, In de onderzoeken zie je iedere meting terug dat woon-werkverkeer een belangrijk moment is om te luisteren en dat viel hierdoor (gedeeltelijk) weg.

De verwachting is dat het aantal luisteraars de komende maanden stabiel zal blijven of wellicht iets zal stijgen. Eén op de tien Nederlandse niet-luisteraars (10 procent) geeft aan te verwachten in de toekomst zeker te gaan luisteren en liefst 48 procent zegt misschien te gaan luisteren.

Podimo heeft in Nederland een abonnementsdienst gelanceerd waar men moet betalen om naar hun podcasts te kunnen luisteren. Uit onderzoek blijkt dat momenteel zo’n 8 procent van de luisteraars wel eens betaald heeft om een podcast te kunnen beluisteren. In december 2021 was dit 7 procent. De meningen over betaalde streamingsdiensten zijn nog verdeeld, zo geeft een kwart van alle luisteraars aan dat zij (zeker) openstaan om te betalen voor streamingsdiensten met podcasts, terwijl 44 procent aangeeft dit zeker niet te willen doen.

Foto Pexels

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond