Deel dit artikel
-

Bijna drie kwart bedrijfsvestigingen gebruikt glasvezel

In de laatste vijf jaar is het aandeel van glasvezel (fiber) in het totaal aantal verbindingen met bijna 80 procent gegroeid. In 2010 bedroeg 41 procent van de gebruikte dataverbindingen bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers een glasvezelverbinding. Inmiddels is 73 procent van het totaal aantal geïnventariseerde verbindingstypen een glasvezelverbinding. Dat blijkt uit een inventarisatie van Computer Profile.

Niet verrassend gaat de groei ten koste van zakelijk DSL-gebruik en van huurlijnen. Voor beide is in de laatste vijf jaar een daling van 60 procent te zien in het totaal aantal dataverbindingen.

Het gebruik van glasvezel is het hoogst bij onderwijsinstellingen, 87 procent van de geïnventariseerde datalijnen betreft een glasvezelverbinding. Huurlijnen vormen in de handel en de industrie nog 6 procent van het totaal.

DSL-verbindingen worden het meest gebruikt binnen de transport, industrie en handel, en vormen binnen deze sectoren respectievelijk 23, 22 en 21 procent van het totale aantal verbindingen.

Voor dataverbindingen in de zakelijke markt is KPN vooralsnog met grote voorsprong de meest voorkomende dienstverlener. Ongeveer 43 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan één of meerdere dataverbindingen af te nemen van KPN. Voor de meeste providers geldt dat de trendlijn voor de laatste vijf jaar redelijk stabiel blijft, soms wint men iets terrein, soms verliest men iets terrein.

De belangrijkste uitzonderingen hierop lijken te zijn: Ziggo die elk jaar een procent groeit, Vodafone die van een kleine 2 procent in 2010 naar de huidige 7 procent is gegroeid en Eurofiber die nu door een kleine 4 procent van de bedrijfsvestigingen wordt ingeschakeld, waar dat in 2010 voor minder dan 1 procent van de locaties gold. Voor XS4ALL is een dalende trend in de zakelijke markt zichtbaar. In 2010 gaf een kleine 13 procent van de geïnterviewde locaties aan deze provider in te schakelen en momenteel is dat nog circa 5 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond