Deel dit artikel
-

Bijna helft grote bedrijven gebruikt AI

In 2019 gebruikte al 45 procent van de grote bedrijven (met meer dan 500 werkzame personen) een of meer Artificial Intelligence-technologieën. Gemiddeld maakte 12 procent van de Nederlandse bedrijven gebruik van bijvoorbeeld spraakherkenning, machine learning en patroon- of gezichtsherkenning. Dit meldt het CBS in de publicatie ICT, kennis en economie 2021.

In de informatie en communicatie zette 34 procent van de bedrijven in 2019 één of meer AI-technologieën in. Ook in de ICT-sector (32 procent) en bij researchinstellingen (28 procent), onderdeel van de bedrijfstak advies en onderzoek, gebruikten bedrijven relatief vaak AI. In andere bedrijfstakken, zoals de horeca, bouw en transport, maakten bedrijven beperkt gebruik van deze technologieën.

Het gebruik van AI neemt evenredig toe met de bedrijfsgrootte. Kleine bedrijven, met 10 tot 20 werkzame personen, gebruikten het minst AI-technologie (8 procent).

Machine learning voor data-analyse is de meeste gebruikte vorm van AI-technologie: 6 procent van de bedrijven paste deze technologie toe in 2019. Dit zijn technologieën waarbij data-analyse wordt uitgevoerd door het gebruik van zelflerende algoritmes.

Bijna een kwart van de grote bedrijven (500 of meer werkzame personen) zette deze vorm van AI in, tegen 4 procent van de kleine bedrijven (10-20 werkzame personen). Patroon- of gezichtsherkenning (beelden identificeren) en robot-ondersteunde procesautomatisering (menselijke handelingen nabootsen, zoals in een geautomatiseerd orderverzamelingssysteem) werd door 4 procent van de bedrijven toegepast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond