Deel dit artikel
-

Bijna veertigduizend webwinkels in Nederland

Nederland kent op dit moment een goede 37.500 webwinkels, in omvang variërend van heel klein tot erg groot. Zij zullen dit jaar een omzet van tien miljard euro realiseren, waarbij mobiele handel een nieuwe impuls geeft.

Vanochtend gaf directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org zijn tijdens de Webwinkel Vakdagen visie op de markt die zijn organisatie vertegenwoordigt. Een rekensom brengt hem tot de conclusie dat het aantal webwinkels in Nederland tussen 2010 en 2015 zal verdubbelen tot circa 45.000.

Op dat punt zitten we al bijna. “Ongeveer de helft bestaat uit kleine winkels met een omzet van duizend tot maximaal tienduizend euro. Nog eens 12.500 zitten in, zeg, de hoofdklasse en doen een jaaromzet tot honderdduizend euro.”

Slechts twintig procent van de shops heeft een omzet van meer dan een miljoen euro.

Voor het lopende jaar verwacht Jongen dat de gezamenlijke omzet van zijn leden met zo’n tien procent groeit, tot boven de tien miljard euro. De groei in grote, dubbelcijferige getallen zal verdwijnen. Maar dat beschouwt hij als goed nieuws.

“Steeds meer mensen gaan meer, kleinere aankopen doen. Waar de brancheomzet hooguit tien procent toeneemt, zal het áántal bestellingen wel met dubbele cijfers groeien. Ik denk tot negentig à honderd miljoen dit jaar. Dat komt vooral door de toename van digitale aankopen, zoals apps en downloads.”

Foto: OiMax (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Tim

het blijven indrukwekkende cijfers. kun je ook een inschatting geven van de verdeling naar branches/segmenten? Welk type webshops zijn oververtegenwoordigd?

Christian

Ik ben ook wel benieuwd naar welke segmenten er het snelst groeien en of er wellicht ook markten zijn die een krimp laten zien, omdat de concurrentiestrijd bijvoorbeeld te heftig is geworden.

Erwin Boogert

Als ik het gisteren goed begreep, is dat soort informatie gratis toegankelijk voor alle leden van Thuiswinkel.org. Cijfers, taarten, staven, statistieken en beschrijvingen.

Bart

Mooie cijfers van de webwinkeliers in Nederland.
Maar hoe betrouwbaar zijn deze cijfers en waar komt deze informatie vandaan?
Bij ons betaald 86 procent via iDEAL, de rest met Paypal en contant bij afhalen.

Heimen

Goed om te zien dat een flink percentage van de webwinkels relatief klein is. Daar zijn kansen.

Anouska

Ik zou graag willen weten hoeveel % van deze webwinkels zich richten op cosmetica en hoe succesvol deze zijn.
Ook ben ik benieuwd naar de gemiddelde uitgave per persoon, weet iemand hoe ik hieraan kan komen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond